Taragui Con Palo 1kg MOCNA yerba mate łagodny smak (5592143863)



Nie było ofert kupna

Zakończona o 12:35 dnia 16.03.2016 r.

Kategoria: Yerba mate
Lokalizacja: Kraków


Zobacz aktualne oferty
aktualne przedmioty sprzedającego

Parametry

Marka
Taragui
Waga (z opakowaniem)
1100

oferta nr 5592143863


Opis


Taragui Con Palo 1kg


Taragui jest główną marką argentyńskiej plantacji Las Marias i jednocześnie siostrą ekskluzywnej La Merced.

Las Marias to plantacja z tradycjami w uprawie i produkcji yerba mate sięgającymi 1924 roku.

Taragui Con Palo to klasyczna yerba mate bez dodatków smakowych. Susz składa się głównie z

dosyć grubo ciętych listków oraz niewielkiej ilości pyłu i drobnych gałązek. Aromat suszu jest raczej

słabo dymny, może przypominać ognisko palone latem. Napar ma kolor zielonych oliwek przechodzący w złotawy.

Po zaparzeniu zapach się zmienia i przechodzi w bardziej roślinny, może kojarzyć się z mokrą korą bukową.

Smak pierwszego zaparzenia jest raczej goryczkowy niż kwaskowaty, ogólnie kojarzy się z

wiosenną świeżością z wyczuwalnymi dymnymi posmakami. Z kolejnymi zaparzeniami gorycz łagodnieje ale

trzeba uważać z czasem zaparzania. Jeżeli napar zostanie dłużej przetrzymany to będzie bardzo cierpki i gorzki.

Poza tym napar raczej słabo się pieni.

Taragui Con Palo świetnie nadaje się do nauki parzenia yerba mate bo smak naparu znacznie różni się

w zależności od temperatury wody i czasu zaparzania. Można powiedzieć że

smak i moc naparu są raczej zrównoważone.

Producent na opakowaniu podaje zawartość składników odżywczych dla 50g suszu na 500ml wody:

magnez – 61,8%,

żelazo – 12,8%,

potas – 547mg,

tiamina (witamina B1) – 14,6%,

ryboflawina (witamina B2) – 24,4%,

kwas pantotenowy (witamina B5) – 54,2%.

* % - dla dziennego zapotrzebowania dla osoby dorosłej


Zobacz nasze pozostałe aukcje: PaneleAllegro.pl

PaneleAllegro.pl galerie przedmiotów na allegro

Yerba Mate to napój, przyrządzany z wysuszonych liści i łodyg ostrokrzewu paragwajskiego

(Ilex paraguariensis). Krzewy Yerby uprawiane są w Ameryce Południowej (Argentyna, Paragwaj, Urugwaj i Brazylia). Caa Mate znana od wieków przez Indian Guarani, po przybyciu Jezuitów przyjechała do Europy pod nazwą „Herbata Paragwajska”. Erva Mate zawiera pochodne ksantyn (kofeina, teobromina, teofilina), czyli substancje pobudzające. Herba mate działa podobnie

jak kawa, ale jest o wiele zdrowsza, ponieważ nie wypłukuje magnezu. Również zielona herbata

nie dorównuje właściwościom zdrowotnym jakie posiada „Zielone Złoto Paragwaju”.

Yerba Mate zawiera również wiele witamin i minerałów:

  • Tiamina (witamina B1) – zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego i mózgu.
  • Rybofawina (witamina B2) – wzmacnia włosy, skórę i paznokcie, wspiera metabolizm węglowodanów, tłuszczów i białek.
  • Niacyna (witamina B3) – uczestniczy w tworzeniu czerwonych krwinek, poprawia ukrwienie skóry.
  • Kwas pantotenowy (witamina B5) – niweluje zmęczenie, przyspiesza gojenie ran.
  • Pirydoksyna (witamina B6) – bierze udział w wytwarzaniu enzymów i hormonów.
  • Kwas foliowy (witamina B9) – odpowiada za dobre samopoczucie psychiczne, usprawnia działanie wątroby, żołądka i jelit, chroni przed nowotworami.
  • Cyjanokobalamina (witamina B12) – przeciwdziała niedokrwistości.
  • Kwas askorbinowy (witamina C) – wzmacnia odporność organizmu, skraca czas infekcji, wspomaga działanie układu krwionośnego oraz obniża poziom cholesterolu we krwi, niezbędny w procesie tworzenia kolagenu (odpowiada za elastyczność skóry), naturalny przeciwutleniacz, hamuje rozwój zaćmy.
  • Magnez – składnik tkanek miękkich, ma duży udział w kurczliwości mięśni, syntezuje kwasy nukleinowe i białka, termoregulator.
  • Potas – reguluje gospodarkę wodną organizmu, występuje w sokach trawiennych (trzustkowym i jelitowym), wpływa na równowagę kwasowo-zasadową, zwiększa przepuszczalność błon komórkowych.
  • Wapń – ułatwia przewodnictwo bodźców nerwowych, reguluje pobudliwość nerwów, odpowiada za krzepliwość krwi.
  • Fosfor – składnik kości i zębów, tkanki mózgowej, błon komórkowych.
  • Żelazo – składnik hemoglobiny i wielu enzymów, niezbędne do transportu i magazynowania tlenu, potrzebny przy detoksykacji związków obcych.
  • Cynk – niezbędny dla ponad 200 enzymów, m.in. polimeraz DNA i RNA, chroni organizm przed działaniem wolnych rodników, nieodzowny przy produkcji i sekrecji hormonów (testosteron, insulina, tyroksyna), odpowiada za odczuwanie smaku i zapachu, wspiera metabolizm alkoholu.

Do przygotowania naparu Yerba Mate potrzebne będą:

  • Naczynie w którym będziemy parzyć susz, najczęściej wykonane ze zdrewniałego owocu tykwy, drewna Palo Santo lub Algarobo, ostatecznie może być też ceramika (Matero, tykwa),
  • Metalowa lub bambusowa rurka z filtrem na końcu (bombilla, czytaj: bombija),
  • Susz Yerbamate (z patyczkami – con palo, elaborada; bez patyczków – sin palo, despalada),
  • Woda o temperaturze 70-80 st.C (najlepiej użyć termosu żeby nie traciła temperatury).

  1. Wsyp susz Yerba mate do naczynia (Matero), powinien zajmować wedle uznania od ¼ (wersja dla początkujących) do ¾ objętości naczynia.
  2. Przechyl naczynie na bok i potrząśnij kilka razy aż zobaczyć grubsze listki i patyczki, wtedy na dnie będzie gromadził się pył.
  3. Wlej trochę wody (temp. 70-80st. C) w pustą przestrzeń pomiędzy suszem a ścianką naczynia. Wody wystarczy tylko tyle, żeby zakryła susz. Nasączona Yerba utrzyma swój kształt i nie zsypie się na druga stronę naczynia, więc Matero można postawić w pozycji pionowej. Może się zdarzyć, że zostanie trochę suchej Yerby na samej górze kopca, jest to jak najbardziej prawidłowe zalanie Yerby i nie należy więcej dolewać wody przed włożeniem bombilli.
  4. Teraz można włożyć rurkę z filtrem (bombilla). Po pierwsze należy pamiętać o zatkaniu ustnika palcem (inaczej niż na obrazku). Wkładamy ją w wolne miejsce pomiędzy yerbą a ścianką naczynia, można też lekko podważyć od dołu yerbę jeśli używamy filtru w kształcie łyżeczki.
  5. Można nalać wodę z termosa, teraz wystarczy odczekać 2-3 minuty i można siorbać. I na koniec jedna bardzo ważna zasada: nie wolno zmieszać zawartości naczynia bo spowoduje to zapychanie się bombiji. Smacznego.

Poza klasycznym zaparzaniem Yerby gorącą wodą popularne staje się przygotowywanie terere,

czyli Yerba zalana lodowatą wodą. Podstawowa różnica polega na temperaturze wody i czasie „zaparzania”, tutaj trzeba odczekać za pierwszym razem około 10 minut. Do przygotowania

gelado (Brazylia) wykorzystywane są najczęściej Yerba mate z dodatkami ziołowymi takimi jak: mięta, peperina, burito, boldo, katuava.

Yerba mate można zalewać również zmrożonym sokiem owocowym, gorącym mlekiem

z przyprawami lub czym kol wiek innym (nie dotyczy alkoholu).

Cennik wysyłki:

Przy zakupie więcej niż 1 przedmiotu koszt wysyłki wpisz w pole: "inny sposób dostawy":

# Kurier K-Ex: 13 zł

pobranie: 16zł
# Paczkomat: 10zł

# Paczka pocztowa

wagaekonom.priorytet
do 0,99 kg 9,5 zł 11 zł
1 - 1,99 kg 11 zł 13 zł
2 - 4,99 kg 13 zł 14,5 zł

Konto do wpłat:

mBank: 57 1140 2004 0000

3702 7402 7583

Odbiór osobisty:

DOBRE ZIELE (mapa)

ul. Kremerowska 9

31-130 Kraków


Godziny otwarcia:

pn. - pt.: 10.00-18.00
soboty: 11.00-13.00

Płatno?æ TYLKO GOTÓWK¥!


Kontakt

tel.: 728 528 331

mail: allegro@dobreziele.pl

Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.