TAPerełki tapioki (zwane również kuleczkami) nie mają smaku, jednak doskonale absorbują aromaty i smaki ze składników, z którymi je połączymy.
Używane są do zup, sosów i deserów.
Tapioka kulki:
- nie ma smaku ani zapachu,
- nie zawiera cholesterolu i glutenu,
- za to jest źródłem lekkostrawnych węglowodanów.
- jest hipoalergiczna, dzięki czemu może ją jeść praktycznie każdy.
Masa netto:1kg
Kraj Pochodzenia: Tajlandia
Można ją używać na wiele sposobów.
Można jej używać do zagęszczania sosów i zup, ale coraz częściej wykorzystuje się także tzw. kulki z tapioki.
Przed spożyciem należy je zawsze zagotować w dużej ilości wody lub mleka (bądź mieszance wody z mlekiem) na małym ogniu.
Mniejsze kulki należy gotować przez około 40 min, po czym trzeba przelać je zimną wodą.
Gotowe do bezpośredniego spożycia są takie, które osiągną niemal przezroczystą, perlistą barwę.
Te większe są już zazwyczaj w przetworzonej postaci i wystarczy zalać je wrzątkiem i pozostawić do napęcznienia na około 5 min.
Zawsze powinny być podawane w nasączonej postaci.
Coraz częściej są pożądanym składnikiem deserów, sosów, sałatek, a także dodatkiem do herbaty.
W Polsce sporą popularnością cieszy się tzw. bubble tea, czyli napój, który przygotowuje się na bazie herbaty, z dodatkiem aromatów owocowych, mleka i kulek tapioki.
Tzw. perełki można też pozostawić do nasączenia w sokach owocowych, przez co mogą stanowić ciekawy dodatek nie tylko do deserów, ale również zimnych napojów.
Wartości odżywcze w 100g: -
- Wartość energetyczna: 1524 kJ/ 364
- Tłuszcz: 0,1g
- w tym tłuszcze nasycone: 0g
- Węglowodany: 91g
- w tym cukry: 0g
- Błonnik: -
- Białko: 0,1g
- Sól: 0,1g