Tapioka jest kaszą produkowaną z bulw manioku – jako pierwsi docenili ją mieszkańcy Ameryki Południowej, skąd wywodzi się ta roślina.
Właściwości
Tapioka zawiera też tiaminę, witaminę B6 i kwas foliowy i wiele mikro- i makroelementów, przede wszystkim wapń, ale też żelazo, potas, fosfor, a nawet pewne ilości cynku i magnezu.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA w 100 g
- Wartość energetyczna - 1485 kJ/350 kcal
- Tłuszcz - 0,5 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0,1 g
- Węglowodany - 86 g - w tym cukry - 0,5 g
- Błonnik 0,5 g
- Białko - 0,5 g
- Sól - 0,1 g
Sposób przygotowania;
Tapiokę należy wypłukać, a następnie gotować do momentu aż kuleczki staną się przezroczyste.
Zastosowanie;
Tapiokę wykorzystuje się o przygotowywania oryginalnych przekąsek, a także deserów. To idealny składnik naleśników, racuchów, sufletów, musów, galaretek i budyniu. Tapioka dodana do zupy znakomicie zastąpi makaron, w sałatce może stanowić interesujący zamiennik kuskusu.
Skład:
- tapioka kulki 100%
Kraj pochodzenia; Tajlandia
Waga; 1 kg
Producent; Targroch