Co to jest tandoor?
Tandoory to wykonane ręcznie z gliny szamotowej pionowe piece, które są używane od tysięcy lat. Wykorzystywane od Indii po Kaukaz, na terenie zajmowanym przez byłe Imperium Perskie. W piecach tego typu piecze się między innymi chlebki indyjskie naan, ormiański lawasz, czy pieczywo gruzińskie. Tandoori to nie tylko orientalne dania, z powodzeniem można przygotować potrawy kuchni europejskiej, a po zakupieniu dodatkowych akcesoriów nawet upiec całego kurczaka w czasie około 20 minut.
Dlaczego Tandoor, a nie grill? Potrawy pieczone w tandoorach nie mają kontaktu z ogniem, przez co nie powstaje rakotwórcza spalenizna. Z powodu szoku termicznego mięsa, warzywa i owoce umieszczone w rozgrzanym do prawie 400 stopni piecu zachowują wewnątrz wilgoć, dzięki czemu są soczyste, a nie wysuszone. Nie musisz obracać potraw, bo pieką się równomiernie. Nasze tandoory opalane są drewnem, a dzięki wbudowanemu w ściankę termometrowi masz kontrolę nad temperaturą wewnątrz pieca. Tandoorowi nie jest straszna zima, możesz rozkoszować się pysznym jedzeniem o każdej porze roku. Sporą zaletą tych pieców jest ich długowieczność. Prawidłowo użytkowany będzie służyć nawet kilkadziesiąt lat. Masz pewność, że jest unikalny, bo to rękodzieło.
Razem z prezentowanym Tandoorem „Cyprus” otrzymasz:
- termometr zamocowany na tandoorze
- 8 szpikulców do szaszłyków
- hak do mięsa
- dwupoziomowy ruszt do mięs oraz warzyw
- szufelkę
- pogrzebacz
- termoodporne rękawice
Dodatkowe informacje
- Waga: 85 kg
- Pojemność: 50 l
- Wysokość całkowita: 91 cm
- Wysokość bez pokrywki: 68 cm
- Wysokość wewnętrzna: 50 cm
- Średnica: 45 cm
- Średnica gardzieli: 29 cm
- Grubość ścianki: 5 cm
- Liczba osób dla których jednocześnie można przygotować posiłek: 12
Wystawiamy fakturę VAT, w przypadku zakupu więcej niż 2 sztuk dowolnych tandoorów z naszej oferty dorzucamy gratis dodatkowe akcesoria. Serdecznie zapraszamy do zakupu.