Takahisa Damascus Gyuto 210mm
THG-210
- Typ: Gyuto
- Długość ostrza: 210mm
- Rękojeść: drewno mahoniowe
- HRC: 61+/-1 HRC
- Typ ostrzenia: dwustronne
Gyuto jest nożem wielofunkcyjnym, jego kształt bazuje na typowym europejskim nożu szefa kuchni. Nóż jak najbardziej uniwersalny, zarówno do krojenia mięsa, filetowania jak i szatkowania.
Takahisa Damascus, jest to seria noży która łączy w sobie piękno wykonania i funkcjonalność. Ostrza tych noży zostały wykonane z 17-sto warstwowej stali damasceńskiej a rdzeń z kultowej już stali wysokowęglowej VG10. Ostrza zostały pięknie wykończone techniką „Tsuchime”, której zawdzięczają niepowtarzalny i efektowny wygląd. Dzięki tej technice otrzymujemy nóż o twardości ostrza 61+/-1 HRC, który dzięki bardzo twardemu rdzeniowi ma doskonałe właściwości tnące, a zewnętrzne warstwy stali damasceńskiej ochraniają rdzeń i nadają elastyczność. Rękojeść jest wykonana z drewna mahoniowego idealnie dopasowanego do tych pięknych noży. Wszystkie noże z serii są zapakowane w estetyczne pudełka prezentowe.