Tahini pasta sezamowa VIVIO 330g
Tahini, zwana też tahina, to pasta przyrządzona na bazie nasion sezamu. Używa się jej w wielu kuchniach świata, na Bliskim Wschodzie i w Chinach. Naturalne maśło sezamowe jest odzywcze, bogate w kwasy tłuszczowe m.in. kwas linolowy, a także błonnik, żelazo, wapń i magnez.
Pasta tahini powstaje na bazie sezamu, a jej korzenie wywodzą się z kuchni azjatyckiej. Jest produktem, który wykorzystuje się do przygotowania orientalnych potraw. To z jej dodatkiem powstaje hummus oraz baba ghanoush.
Zarówno same ziarna sezamu, jak i powstała z nich pasta, są doskonałym źródłem wielu ważnych składników, korzystnie oddziałujących na cały organizm człowieka. Pasta tahini jest polecana jako uzupełnienie diety sportowców, ponieważ stanowi dość sporą wartość energetyczną. Poza tym jest też pomocnym źródłem roślinnego białka, dlatego weganie i wegetarianie z powodzeniem mogą włączać ten rodzaj pasty do swojego jadłospisu.
Prócz tego tahini jest bogate w wiele innych, cennych składników: wapń, żelazo, magnez, potas, kwasy tłuszczowe omega, przeciwutleniacze, witaminy i błonnik.
Wykorzystanie w kuchni
- jako zamiennik masła orzechowego
- składnik hummusu i smakowych dipów
- dodatek do ciast i deserów
Składniki: Prażony sezam łuskany
Stosowanie:
Tahini to naturalna i odżywcza pasta, idealna do sporządzania sałatek, potraw, deserów i sosów. Jest również składnikiem bliskowschodnich, tradycyjnych potraw m.in. chałwy, hummusu i baba ghanoush.
Informacje dodatkowe:
Sprzedawane produkty mogą różnic się kolorem, fakturą, wielkością i smakiem z uwagi na ich naturalne pochodzenie.
Na terenie zakładu konfekcjonowane są produkty zawierające: gluten, orzechy, nasiona sezamu i produkty pochodne.
Kraj pochodzenia: Estonia