Tahina miazga sezamowa 18kg DANA
Oryginalna nazwa : Tahin
Tahini - inaczej tahina - jest to miazga sezamowa. Sezam w mitach babilońskich miał magiczną moc. Nic dziwnego – ten składnik to w rzeczywistości bogate źródło białka, magnezu, witaminy B12, tłuszczu, wapnia, potasu, węglowodanów i aminokwasów, metioniny oraz kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6.
Podawana jako samodzielny dip, służy też jako główny składnik hummusu, baba ghanoush i chałwy. Używana w kuchniach wschodniego regionu Morza Śródziemnego, od Bałkanów, Kaukazu i Bliskiego Wschodu po Afrykę Północną. Jest również szeroko stosowany w kuchni chińskiej i południowo-wschodniej Azji, zwłaszcza w kuchni wietnamskiej.
Pomaga przy chorobach reumatycznych, suchym kaszlu, zaburzeniach widzenia, krwi w moczu, drętwocie, bólach głowy, skurczach nerwowych. Polecany jest osobom starszym (ponieważ słabiej przyswajają wapno), dzieciom oraz matkom karmiącym. Osoby z nadciśnieniem, chorobami serca i naczyń krwionośnych, a nawet rakiem prostaty, również poczują się lepiej dzięki paście sezamowej. Ze względu na „magiczne” właściwości sezamu warto wprowadzić go do codziennej kuchni.
Tahinę w kuchni można używać:
- zamiast kremów czekoladowych lub orzechowych, np. z pieczywem, najlepiej w połączeniu np. z melasą z owoców granatu lub karobu (chleba świętojańskiego);
- jako składnik chałwy, hummusu oraz wielu innych dań kuchni orientalnej;
- jako składnik deserów, np. muffinków, ciast i ciasteczek.
Skład : 100% prażone i zmielone ziarna sezamu.
Alergeny : sezam.
Producent : DANA
Kraj pochodzenia : Turcja
DATA WAŻNOŚCI : 07/2025
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 2757kJ/660kcal
- Węglowodany: 16,00g
- w tym cukry: 0g
- Białko: 20,00g
- Tłuszcz: 57,00g
- w tym tłuszcze nasycone: 4,66g
- Sól: 0g