Wykonam szynkowar!!
Własna zdrowa wędlina!!
Witam Państwa na mojej aukcji. Przedmiotem jej jest wykonanie szynkowaru wg wzoru, który sam opracowałem i sam go wytwarzam na zamówienie.
Szybka realizacja zlecenia, zależna od ilości i zamówionej opcji.
Każdy zamawiając to urządzenie otrzymuje dodatkowo: mój własny, sprawdzony sposób wykonania wędlin, woreczek soli peklującej (15-20 dag), specjalny zestaw umożliwiający wyjęcie wsadu bez konieczności stosowania woreczków oraz podstawkę pod szynkowar.
Nie potrzeba wtedy podkładać pod niego żadnych przedmiotów. W ten sposób dno szynkowaru nie ma bezpośredniego kontaktu z dnem garnka. Takie rozwiązanie wpływa na właściwą cyrkulację wody i powoduje, że temperatura w każdej części szynkowaru jest jednakowa.
Każdy szynkowar w pokrywie oporowej posiada element stabilizacyjny, który zapobiega przesuwaniu się sprężyny.
Dodatkowo odpłatnie mogę dorobić element przedłużający sprężynę. Można wtedy robić wędliny o różnych wielkościach wsadu.
Teraz wystarczy tylko kupić mięso i poszukać w kuchni odpowiednie przyprawy, aby móc z niego korzystać!!! Korpus posiada wykonany z blachy nierdzewnej chromowo-niklowej, zaś pozostałe elementy wykonuję wyłącznie ze stali kwasoodpornej.
Tak więc wszystkie elementy, które mają bezpośredni kontakt ze wsadem są nierdzewne, bądź kwasoodporne.
Element dociskowy posiada wywiercony i pogłębiony otwór, aby można było go łatwiej wyjąć po skończonej pracy. Średnica jego jest zależna od potrzeb zamawiającego. Sprężyna jest wykonana z drutu kwasoodpornego. Pokrywa oporowa jest zamykana na szybki i wygodny zaczep, a wypustki pozwalają na bezproblemowe wyjęcie urządzenia z wrzątku.
W komplecie jest krążek separacyjny, który pozwala na rozdzielenie dwóch różnych wsadów.
Choć w swym rozwiązaniu preferuję pomiar temperatury wody, to jednak przystosowuję szynkowar również do pomiaru temperatury wsadu.
Na żądanie mogę narożniki pościnać.
Każda klapa ma otwór pod termometr, ale na żądanie mogę ją wykonać bez otworu.
Wszystkie elementy płaskie są mazerowane, co nadaje urządzeniu cech ozdobnych.
Uwaga ważne!
Termometr jest w cenie zamówienia.
Szynkowar bez termometru można zamówić na innej aukcji.
Termometr może też mieć inne zastosowanie w kuchni-podczas pieczenia np. mięsa oraz do wędzarni.Podczas parzenia nie można go na stałe pozostawiać pod przykryciem.
Szynkowar jest o pojemności prawie 1,2 litra i posiada wymiary- wysokość 160, średnica zewnętrzna niecałe 100.
Do szynkowaru wchodzi ok.90 dag wkładu mięsnego.
Na zdjęciach przedstawiam wędliny wykonane w podobnym, własnoręcznie wykonanym urządzeniu oraz schab dojrzewający (stąd haczyk do suszenia).
Mogę wykonać również szynkowar o średnicy 120 i pojemności 2,2 litra, jak również inne elementy z blachy nierdzewnej i kwasoodpornej, a także haki do wędzarni.
Na wszystkie materiały użyte do wytworzenia szynkowaru mam stosowne atesty na okoliczność kontaktu z żywnością!! Można też zamówić szynkowar bez termometru
Do każdego zamówienia na tej aukcji dokładam haczyk kwasoodporny do suszenia schabu dojrzewającego!