SZYNKOWAR 2,5 kg ZESTAW KLAUSBERG - GARNEK, TERMOMETR, WORKI
SZYNKOWAR KLAUSBERG
Pozwala na przygotowanie do 2,5 kg wyrobu mięsnego jednorazowo.
Z boku garnka znajduje się gniazdo z otworem umożliwiającym bezpośredni pomiar temperatury wsadu mięsnego.
Służy do tego solidnie wykonany termometr ze stali nierdzewnej idealny do pieczenia różnego rodzaju mięs. Specjalna podziałka precyzyjnie wskazuje idealna temperaturę pieczenia drobiu, wieprzowiny, cielęciny, jagnięciny oraz wołowiny. Zakres temperatur 0°C - +120°C.
Zestaw zawiera również woreczki foliowe 17x32cm, w opakowaniu 10szt.
Zastosowanie woreczków ułatwia wkładanie mięsa do pojemnika jak również wyjmowanie gotowego już wyrobu mięsnego. Produkt w całości wykonany z PE, dopuszczony do kontaktu z żywnością. Grubość folii 0,04mm.
Wymiary szynkowaru:
- Średnica produktu: 15,5cm
- Wysokość produktu: 20cm
Wymiary woreczków:
- Szerokość produktu: 17cm
- Długość produktu: 32cm
Przepisy:
Szynka z szynkowara
- Czosnek, liście laurowe, kolendrę, ziarenka pieprzu i ziele angielskie włożyć do garnka, wlać 1 litr wody, zagotować.
- Zdjąć z ognia, wymieszać z solą, ostudzić.
- Umyte mięso osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć do zimnej marynaty, przykryć i włożyć do lodówki na 1-2 dni.
- Następnie wyjąć z marynaty, osuszyć i 1/4 mięsa zmielić w maszynce.
- Dodać żelatynę, doprawić do smaku mielonym pieprzem i dokładnie wyrobić.
- Mięso przełożyć do woreczka, szczelnie zawiązać i włożyć do szynkowara, zamknąć.
- Szynkowar włożyć do garnka z zimną wodą, podgrzać do temp 85-90 stopni i parzyć około 2 godziny.
- Następnie szynkowar wyjąć z wrzątku, schłodzić w zimnej wodzie i odłożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Schab z szynkowara
- Do garnka wlewamy 250 ml wody dodajemy liście laurowe,pieprz w ziarenkach,kminek i ziele angielskie zagotować zmniejszyć ogien i gotować po przykryciem około10-15 minut,trochę wody się wygotuje ale to nie szkodzi tak ma być .
- Marynatę studzimy pod przykryciem.
- Schab myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem.
- Zimną marynatę przelewamy przez sitko do wody dodajemy sól peklową cukier puder ,żelatynę i roztarty majeranek mieszamy.
- Mięso wkładamy do naczynia szklanego zalewamy marynatą nakrywamy pokrywką i wkładamy do lodówki na 24 godziny .
- Następnego dnia do szynkowara wkładamy woreczek dajemy zamarynowany schab zamykamy woreczek i szynkowar,który wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
- Po 48 godzinach do dużego garnka wlewamy wodę wstawiamy szynkowar i parzymy mięso około 80 st C przez około 2 godziny.
- Jak minie ten czas szynkowar chłodzę pod zimną wodą i wstawiam do lodówki na całą noc aby wędlina dobrze zastygła.
- Następnie wyjmuję woreczek z szynkowara i mamy gotową domową wędlinkę