Nazywam się Martín Bilbao, pochodzę z Madrytu, a od 2011 roku mieszkam na północy Polski, w miejscu, w którym się zakochałem.
Niemniej jednak, kocham również i tęsknię za moim ukochanym krajem i dlatego właśnie stworzyłem ten projekt z wielką miłością, aby zbliżyć do Was Hiszpanię.
Głównie poprzez jedną z moich największych pasji i przyjemności, czyli gastronomię.
Szynki Serrano - Jamón de cebo de campo ibérico od 8 do 8,5 kg
Szynka iberyjska jest rodzajem szynki serrano ze świni iberyjskiej, bardzo cenionej w gastronomii hiszpańskiej, często uważanej za element wyszukanej kuchni i rarytasu.
Główne cechy charakterystyczne, które wyróżniają szynki iberyjskie pod względem jakości, wynikają z czystości rasy zwierząt, z ekstensywnej hodowli świń iberyjskich na leśnych pastwiskach na wolnym wybiegu, gdzie mogą się one swobodnie przemieszczać i ćwiczyć fizycznie, z żywienia świń ziołami i paszami (zboża i rośliny strączkowe), a wreszcie z peklowania szynki, które trwa zazwyczaj od 24 do 48 miesięcy.
Waga: ok. 8 kg do 8,5 kg.
Dojrzewanie: od 24 do 48 miesięcy.
Pochodzenie: Estremadura (Hiszpania)
Szynka tylna.