Szynka San Daniele to rodzaj włoskiej szynki wytwarzanej w miejscowości San Daniele del Friuli w regionie Friuli-Wenecja Julijska we Włoszech. Jest to jedna z najbardziej znanych i cenionych szynkowych specjalności włoskiej kuchni.
Szynka San Daniele jest wytwarzana z udźca wieprzowego, który jest solony i suszony w naturalny sposób. Proces produkcji szynki San Daniele jest starannie kontrolowany i przestrzega tradycyjnych metod, które sięgają wieków. Mięso jest solone, a następnie poddawane procesowi dojrzewania przez okres od 13 do 18 miesięcy.
Charakterystyczną cechą szynki San Daniele jest delikatny i wyrafinowany smak. Ma intensywny aromat i jest miękka w konsystencji, rozpływając się w ustach. Barwa szynki jest jasnoczerwona, a miąższ ma lekko różowy odcień.
Szynka San Daniele jest ceniona za swoją wysoką jakość i tradycję wytwarzania. Posiada oznaczenie DOP (Denominazione di Origine Protetta), co oznacza, że jest chroniona jako regionalny produkt o kontroli pochodzenia. Jest również uważana za jeden z symboli kulinarnych regionu Friuli-Wenecja Julijska.
Szynka San Daniele jest popularna na całym świecie i często wykorzystywana w różnych potrawach, takich jak kanapki, sałatki, aperitify i dania główne.
Przedmiotem sprzedaży jest cała noga, bez kości o wadze między 6,5 a 7,5 kg.
Prosimy nie mylić San Daniele z szynką parmeńską czy też zwykłym prosciutto crudo. To są różne produkty.
Obejrzyj na YouTube film. Nasz dyrektor Kamil Sakałus. pokazuje tam i opowiada co się dzieje z produktem, jak jest zapakowany, jak krojony, jak zabezpieczony. Kamil wymyślił i stworzył cały projekt importu i konfekcji produktów z kraju, który kocha prawie tak samo jak Polskę.
skopiuj link do przeglądarki: https://m.youtube.com/watch?v=mPUg3H-Wmoo&feature=youtu.be