Kochasz włoskie produkty? Pokochasz ten. Prosciutto di Parma w tej ofercie to 1/2 całej szynki, bez kości, zapakowanej oryginalnie we Włoszech. Produkt o wadze minimalnej 3,2 kg.
Włoska szynka Prosciutto di Parma z certyfikatem DOP. Warto wiedzieć, co się kupuje. W Polsce niestety prosciutto i szynka parmeńska są używane jako synonimy. Prosciutto crudo to szynka surowa, prosciutto crudo di parma - to szynka surowa parmeńska. To są zupełnie inne produkty. Prosciutto crudo to zwykła, niezbyt droga szynka surowa, która może być produkowana wszędzie i według dowolnej receptury. Prosciutto di Parma to szynka parmeńska z certyfikatem DOP, która może być produkowana tylko w Parmie i okolicach. Wyłącznie ze świeżych udźców wieprzowych z Włoch. Udźce są solone i obtaczane w tłuszczu wieprzowym i trafiają do dojrzewania na minimum rok. Taka szynka nie zawiera w składzie soli peklującej, ani żadnych innych konserwantów. To produkt wymagający ogromu pracy i nakładu czasu, stąd jego cena.
Prosciutto di parma to szynka dojrzewająca, więc nie szkodzi jej krótki transport. Na opakowaniu nabita data: najlepiej spożyć przed. Warto jednak pamiętać, że prosciutto di parma jest produktem dojrzewającym, który może leżeć i dojrzewać latami. Jeżeli będzie przechowywana we właściwych warunkach - nie popsuje się.