Włoskie Prosciutto di Parma - świeżo krojone 100 g spożyć do 14 dni od daty pakowania Schronisko Bukowina
Włoska szynka prosciutto crudo di parma. Oryginalny produkt importowany w sklepie. Dostępny w naszym sklepie albo w całości, albo jak w tej ofercie - w plastrach po 100 gramów zapakowanych próżniowo.
Szynka parmeńska, obok San Daniele jest najbardziej znaną włoską szynką surową, dojrzewającą. Niestety bardzo często każda szynka surowa jest nazywana parmeńską, co jest błędem i nadużyciem, a we Włoszech jest przestępstwem. Ale po kolei.
Co to jest Prosciutto di Parma?
Szynka parmeńska jest sama nazwa wskazuje pochodzi z Parmy, czyli zarówno miasta jak i gminy w północnych Włoszech w prowincji Emilia Romania. Tylko tutaj prosciutto di parma może być wytwarzana. Jest to identyczna sytuacja jak w przypadku oscypka - można go produkować tylko na terenie powiatu tatrzańskiego i nowotarskiego i nigdzie indziej. Receptura, sposób produkcji i miejsce pochodzenia są chrionione przez certyfikat DOP czyli Demoninazione di Origine Protetta. W dosłownym tłumaczeniu z włoskiego na polski znaczy to Chroniona Nazwa Pochodzenia. To certyfikat umocowany w prawie Unii Europejskiej, którym ma gwarantować jakość produktów regionalnych, ich smak, wartości odżywcze i smakowe. Prosciutto crudo może wyprodukować każdy, wszędzie na świecie i z czego chce. Prosciutto di Parma już nie. Jest to identyczna sytuacja jak z parmezanem, grana padano, niektórymi oliwamy czy octami balsamicznymi, które mają kontrolowany skład i miejsce produkcji.
Szynka parmeńska ma swój początek w udżcach wieprzowych z kością, koniecznie z włoskich hodowli, a nie na przykład wieprzowiny z Holandii czy Belgii, której jakość jest delikatnie mówiąc dyskusyjna. Szynki z kością, które mają wagę między 12, a 13 kg na początek soli się zwykłą solą i umieszcza w chłodni. Proces ten powtarzany jest co kilka tygodni i trwa minimum rok. Solenie odbywa się naprzemiennie z otaczaniem szynki w tłuszczu wieprzowym, która chroni mięso przed wysychaniem i zepsuciem. Po roku takich zabiegów Prosciutto di Parma jest gotowa. Udziec przez rok straci minimum 2 kilogramy na wadze i kolejne 2 po wyjęciu kości. Szynka trafia do sprzedaży z wagą między 7, a 8 kilogramów.
Prosciutto di parma szynka parmeńska cena
Co ważne w przypadku szynki parmeńskiej bardzo ważny jest skład. Prawo dopuszcza używanie wyłącznie świeżego mięsa, zwykłej soli i tłuszczu wieprzowego. Nie wolno używać jakichkolwiek konserwantów, w tym soli peklującej. To wpływa na cenę produktu, który przez cały okres dojrzewania wymaga masy zabiegów i troski, by mięso dojrzało, ale się nie zepsuło. Wilgotność i temperatura są cały czas kontrolowane. Nawet drobne wahania mogą doprowadzić do tego, że szynka się popsuje, bo nie ma konserwantów.
Prosciutto di Parma gdzie kupić?
Szynkę zamówicie w naszym sklepie internetowym z dostawą do domu lub paczkomatu. Będzie to produkt krojony w dniu wysyłki na cienkie plasterki i zapakowany próżniowo. To szynka dojrzewająca więc krótkotrwały transport jej nie szkodzi. Latem tacka jest dodatkowo zabezpieczona termicznie. Szynkę parmeńską kupicie również w naszym sklepie stacjonarnym przy ulicy Kościuszki 94 obok restauracji. Jeżeli ktoś potrzebuje Parmę w całości - nie ma problemu. Całe udźce bez kości mają wagę nie mniejszą niż 8 kg.
Wiemy jak to kroić i jak układać. Proszę się nie bać o jakość produktu i jego świeżość. Produkty z Włoch sprowadzami sami. Używamy tacek do żywności, a każdy plasterek szynki jest przełożony pergaminem, by szynka się do siebie nie przyklejała.
Składniki: Prosciutto di Parma Masa netto: 100g Kraj pochodzenia: Polska Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych Data ważności: