Szynka Prosciutto San Daniele - świeżo krojona 100 g spożyć do 14 dni od daty pakowania - Schronisko Bukowina
Prosciutto Di San Daniele. Włoska szynka surowa, dojrzewająca, krojona w plastry. Opakowanie 100 gramów. Szynka krojona w dniu wysyłki i pakowana próżniowo.
Co to jest San Daniele? A to już różnie, zależy o co pytamy :-) San Daniele to przede wszystkim szynka Świętego Daniela, ale o niej za chwilę. San Daniele del Friuli to też włoskie miasteczko na północy kraju, niedaleko granicy z Austrią.
Szynka Świętego Daniela to najbardziej znane i cenione prosciutto na świecie. Prosciutto to po włosku szynka, San Daniele to prosciutto crudo, czyli szynka surowa. Robi się ją z udźców wieprzowych, które koniecznie muszą pochodzić z określonych części Włoch. Sama produkcja odbywa się natomiast tylko i wyłącznie w miejscowości San Daniele del Friuli i tylko tu. Produkt jest chroniony przez Unię Europejską certyfikatem Chrionone Pochodzenie Geogragiczne. Oznacza to, że szynka może być wytwarzana tylko na danym terytorium Włoch i według ściśle kontrolowanej receptury. Mięso wieprzowe marynuje się w soli i... No właśnie, i w niczym więcej. Zamarynowana wieprzowina trafia do dojrzewalni, gdzie wisi tak sobie przez ponad rok. Większość innych szynek prosciutto ma w składzie sól peklującą lub saletrę potasową. San Daniele ma tylko sól i mięso.
Jest to najdroższa z szynek surowych ze względu na czas dojrzewania, który musi wynosić minimu 13 miesięcy. W tym czasie mięso traci wodę, traci więc na wadze. W zależności od mięsa na kilogram gotowego prosciutto Di San Daniele potrzeba minimum 1,7 kilograma udźca wieprzowego. A trzeba jeszcze pamiętać o tym, że z mięsa przed krojeniem trzeba usunąć skórę i kość.
W tej ofercie kupują Państwo 100 gramów San Daniele, które kroimy w dniu wysyłki w naszym sklepie stacjonarnym w Bukowinie Tatrzańskiej. Cienko pokrojona szynka trafia na tackę, a później do pakowarki próżniowej. Zapakowana może leżeć długo, ale my gwarantujemy minimu 14 dni daty ważności bo dłuższych testów nie robiliśmy.
Jeżeli potrzebują Państwo produkt w jednym kawałku, a nie w plastrach - nie ma żadnego problemu. Prosimy kupić wówczas ilość sztuk odpowiadającą potrzebnej wadze i wpisać w uwagach do zamówienia, że San Daniele ma być w całości. Ukroimy ile trzeba, zapakujemy próżniowo i wyślemy.
Składniki: Prosciutto San Daniele Masa netto: 100g Kraj pochodzenia: Polska Sposób przechowywania: przechowywać w suchym i chłodnym miejscu z dala od promieni słonecznych Data ważności: