Producent : Valette
Kraj pochodzenia : Francja
Gramatura 300g Netto
Termin przydatności : 13/09/2027
Skład:
Farsz 88% (mięso wieprzowe, tłuszcz wieprzowy, foie gras z kaczki 20%, białko jaja, sól, armagnac, żelatyna, cukier, pieprz, substancja konserwująca: azotyn sodu, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy), skóra z gęsiej szyi 12%.
Nadziewana kacza szyja, obowiązkowy punkt programu w południowo-zachodniej części kraju
Jeśli jeszcze tego nie próbowałeś, nie przegap tej specjalności Périgord. Nadziewaną kaczą szyję można jeść na wiele sposobów... ale zawsze z apetytem. Może być podawana na zimno w medalionach na zielonej sałacie lub na ciepło z naszym sosem Périgueux. Można ją również szybko usmażyć na patelni i zjeść z wykałaczkami jako aperitif. Krótko mówiąc, będziesz musiał zamówić kilka, aby cieszyć się nimi w różnych formach!
Nadziewana kacza szyja, jej początki
Około XX wieku nadziewane szyje kaczki były wytwarzane z resztek po uboju kaczki i usunięciu wybranych części: wątroby, piersi, nóg, skrzydeł i żołądka. Te skrawki używane do nadziewania szyjek mogły być nawet uzupełnione wieprzowiną. Dziś nadziewana kacza szyja stała się wyjątkowym daniem, opracowanym przez wybrany farsz. Dzięki swoim różnorodnym przepisom i know-how, Périgourdins sprawili, że nadziewana kacza szyja stała się prawdziwą specjalnością ich regionu.