Dbamy o Twoją prywatność
Dzięki plikom cookies i technologiom pokrewnym (np. piksele, SDK) oraz przetwarzaniu Twoich danych osobowych (między innymi unikalne identyfikatory, dane przeglądarki), możemy zapewnić, że dopasujemy do Ciebie wyświetlane treści.Wyrażając zgodę na przechowywanie informacji na urządzeniu końcowym lub dostęp do nich i przetwarzanie danych (w tym w obszarze profilowania, analiz rynkowych i statystycznych) sprawiasz, że łatwiej będzie odnaleźć Ci w Allegro dokładnie to, czego szukasz i potrzebujesz. Administratorem Twoich danych osobowych będzie Allegro a w niektórych przypadkach nasi partnerzy (10 partnerów), w tym tzw. “Zaufani Partnerzy IAB Europe” (2 partnerów). Informacja o celach przetwarzania danych osobowych przez naszych partnerów znajduje się w ich politykach ochrony prywatności.
Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich. Spersonalizowane reklamy i treści, pomiar reklam i treści, badanie odbiorców i ulepszanie usług. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł. Łączenie różnych urządzeń. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie.
Twoje dane personalne przetwarzamy również w celu ułatwiania korzystania z naszych stronCele przetwarzania szczegółowo opisane są w ustawieniach dostępnych pod przyciskiem: “ZMIENIAM ZGODY” i w Polityce plików cookies.Zgodę wyrażasz dobrowolnie i jest ważna 12 miesięcy. Możesz ją w każdym momencie wycofać lub ponowić w zakładce Ustawienia plików cookies na stronie głównej. Wycofanie zgody nie wpływa na legalność uprzedniego przetwarzania.
- 248,00 zł
- GERLACH FIRST SZYBKOWAR 6 L Z POKRYWKĄ 22 CM INDUKCJA
- 262,99 zł z dostawą
- 84,90 zł
- GARNEK 22CM 3,6L BORDO NA INDUKCJĘ OLKUSZ
- 95,89 zł z dostawą
- 57,99 zł
- Garnek do frytek pojemny 3,8 l indukcja 26cm
- 68,98 zł z dostawą
SZYBKOWAR GERLACH NK 323A 6 LITROW 22 CM INDUKCJA (5707043979)
Sprzedający agdwarszawa
poleca 99,20%
|
2514
Opis
Szybkowar Gerlach 6 litrowy - 22cm (Symbol: NK 323A)
Nie zaleca się mycia w zmywarce.
Do użytku na kuchence gazowej, elektrycznej, ceramicznej, indukcyjnej.
Gwarancja: 12 miesięcy.
Zalety gotowania pod ciśnieniem:
Oszczędność czasu. Czas gotowania jest do 70% krótszy w stosunku do tradycyjnych metod.
Oszczędność gazu, prądu, wody. Co wynika z punktu wyżej.
Zdrowie. Im krócej gotuje się potrawa, tym więcej witamin i minerałów w niej pozostaje. W tradycyjnym gotowaniu najważniejsze witaminy i minerały, jak na przykład wit. C czy B, ulegają utlenieniu, gdyż są rozpuszczalne w wodzie. Gotując w szybkowarze zachowujemy ich do 50% więcej.
Smak. Aromaty, zamiast ulatniać się w wyniku nadmiernego odparowywania, pozostaje wewnątrz garnka.
Konsystencja. Składniki pozostają jędrne i soczyste.
Lekkostrawność. Nawet wymagające potrawy można przygotować bez użycia tłuszczu.
Walory estetyczne. Składniki zachowują naturalny kolor i formę.
Pokrywa Składa się z 3 elementów
1. Zawór ciśnieniowy - okrągły element na "szczycie" uchwytu z otworem wewnątrz, z którego po wytworzeniu ciśnienia uchodzi para. Na zaworze znajdują się oznaczenia:
• pozycja 1 - niskie ciśnienie (60 kPa / 0.6 bara)
• pozycja 2 - wysokie ciśnienie (100 kPa / 1 bar)
• dekompresji - symbol pary
2. Wskaźnik ciśnienia - mały czerwony punkcik wewnątrz uchwytu, który przyjmuje dwie pozycje:
schowany - w szybkowarze nie wytworzyło się ciśnienie
uniesiony - w szybkowarze wytworzyło się właściwe ciśnienie i otwarcie garnka jest możliwe tylko za pomocą dekompresji.
3. Przycisk blokujący i odblokowujący pokrywkę - służy do otwierania i zamykania garnka.
Po wewnętrznej stronie pokrywki znajduje się wylot blokady pokrywki, który automatycznie zatrzaskuje garnek po wytworzeniu się w nim ciśnienia. Kiedy to nastąpi, otwarcie się garnka w sposób samoistny lub przy użyciu przycisku blokującego jest niemożliwe.
W dużej mierze bezpieczeństwo korzystania z szybkowaru zależy od nas samych. Najważniejszą sprawą jest nauczyć się słuchać szybkowaru i rozpoznawać jego reakcje/zachowania. Po jakimś czasie, na podstawie dźwięku uchodzącej pary, będziecie wiedzieć co się dzieje w garnku, np. skończył się płyn lub ciśnienie nie jest wystarczająco wysokie. Dlatego ważne jest, aby zawsze być w pobliżu garnka i słuchać dźwięku wydobywającej się pary.
Gwarancja obejmuje wady produkcyjne produktu przez okres 12 miesięcy od daty zakupu i ważna jest z dowodem zakupu.
W czasie tego okresu wadliwe produkty są serwisowane przez Gerlach (oprócz uszkodzeń, których nie obejmuje gwarancja) .
Gwarancja nie obejmuje:
uszkodzeń mechanicznych
uszkodzeń powstałych na skutek nieprawidłowego użytkowania, czyli niezgodnego z instrukcją użytkowania
odbarwień, plam oraz zarysowań powstałych na całym naczyniu.
Szybkowar to innowacyjne urządzenie, wykorzystujące ciśnienie do efektywnego i inteligentnego gotowania. Skracając proces przygotowania potraw nawet do 70%, szybkowar zapewnia oszczędność czasu, wody oraz energii. Gotowane pod ciśnieniem potrawy zachowują zawarte w produktach witaminy i minerały. Szczelne zamknięcie szybkowaru ogranicza dostęp tlenu. Pozwala na zachowanie walorów smakowych i estetycznych przygotowywanych posiłków. Duża pojemność szybkowaru umożliwia przygotowanie posiłku dla całej rodziny.
Szybkowar może być stosowany do gotowania na parze. Jest to wartościowa metoda gotowania na przykład warzyw: pozwala na zachowanie witamin i składników odżywczych.
- Nie należy stosować więcej niż 750 ml (3 szklanki) płynu.
- Stosować koszyk do gotowania na parze; należy go umieścić na ruszcie lub zawiesić na nitach na naczyniu (w zależności od modelu) i zwrócić uwagę, aby żywność nie była zanurzona w wodzie.
W szybkowarze można gotować właściwie wszystko: można przygotowywać zupy, gotować mięso, ryby i warzywa, a także tworzyć przepyszne desery. Przepisy można znaleźć w książce z przepisami dołączonej do szybkowaru lub w internecie.
Gotowanie rozpoczyna się, kiedy zawór regulacji ciśnienia zaczyna równomiernie uwalniać parę, czemu towarzyszy regularne syczenie; jest to moment, kiedy należy zmniejszyć moc źródła ciepła i zacząć odliczać czas gotowania podany w przepisie. W przypadku Nutricook drugi sygnał dźwiękowy informuje, że należy zmniejszyć moc źródła ciepła, aby rozpocząć fazę gotowania na delikatnej parze.
Wytworzenie ciśnienia zajmie więcej czasu, jednak czas gotowania nie ulegnie zmianie (po uruchomieniu zaworu obsługowego).
Jak korzystać z szybkowaru?
Napełnić szybkowar: przynajmniej 250 ml płynu, maksymalnie 2/3 wysokości szybkowaru lub mniej (w zależności od rodzaju potrawy i przepisu).
2. Zamknąć szybkowar: konstrukcja wszystkich szybkowarów uniemożliwia wzrost ciśnienia, jeśli szybkowar nie został prawidłowo zamknięty.
3. Gotowanie: szybkowar należy umieścić na źródle ciepła ustawionym na maksymalną moc. Następnie w ciągu kilku minut szybkowar osiąga temperaturę ponad 100°C (110°C do 120°C w zależności od rodzaju lub ustawienia zaworu regulacji ciśnienia). Zawór regulacji ciśnienia pozwala na uwalnianie pary: należy wtedy zmniejszyć moc palnika i rozpocząć obliczanie czasu gotowania. Umożliwia to oszczędność energii do 70% w porównaniu z konwencjonalnym gotowaniem w wodzie.
4. Koniec gotowania, dekompresja: po upływie czasu gotowania należy wyłączyć źródło ciepła i uwolnić całą parę poprzez ustawienie zaworu regulacji ciśnienia w pozycji uwalniania pary. Można teraz otworzyć szybkowar. Proces uwalniania pary z szybkowaru można przyspieszyć, umieszczając szybkowar pod strumieniem zimnej wody.
Czy używanie szybkowaru jest bezpieczne?
Szybkowar posiada kilka systemów gwarantujących pełne bezpieczeństwo użytkowania.
• Bezpieczny system zamykania (w zależności od modelu): Szybkowar jest wyposażony w system bezpieczeństwa, który uniemożliwia wzrost ciśnienia, jeśli pokrywa nie jest całkowicie lub prawidłowo zamknięta. Jeśli pokrywa znajduje się w nieprawidłowej pozycji, system bezpieczeństwa uniemożliwi uniesienie się wskaźnika zamknięcia i w rezultacie nie dopuści do wzrostu ciśnienia.
• Bezpieczny system otwierania (w zależności od modelu): Jeśli szybkowar znajduje się pod ciśnieniem, wskaźnik zamknięcia jest uniesiony i uniemożliwia otwarcie szybkowaru. Aby wskaźnik opadł, należy zwolnić ciśnienie i dopiero wtedy można otworzyć szybkowar. Należy sprawdzić pozycję wskaźnika zamknięcia lub wskaźnika ciśnienia (w zależności od modelu). Musi znajdować się w niskiej pozycji, aby można było otworzyć szybkowar.
• Bezpieczeństwo w zakresie nadmiaru ciśnienia: jeśli otwór wylotowy pary zablokuje się podczas gotowania, zostaną aktywowane systemy zabezpieczające przed nadmiarem ciśnienia:
1) pierwszy etap: zawór bezpieczeństwa zwalnia ciśnienie;
2) drugi etap: uszczelka umożliwia uwolnienie ciśnienia pomiędzy pokrywą a naczyniem;
3) trzeci etap (w zależności od modelu): wskaźnik zamknięcia unosi się ponad poziom uchwytu i umożliwia pionowe uwolnienie ciśnienia. Aby otworzyć szybkowar po pełnym ochłodzeniu, wskaźnik zamknięcia należy umieścić w jego miejscu.
Pod jakim ciśnieniem odbywa się gotowanie w szybkowarze?
Szybkowary gotują pod ciśnieniem 13 lb/psi – 0,9 bara dla mięs i 8lb/psi – 0,55 bara dla warzyw.
Kiedy należy zacząć odliczać czas gotowania podczas gotowania?
Gotowanie rozpoczyna się, kiedy zawór regulacji ciśnienia zaczyna równomiernie uwalniać parę, czemu towarzyszy regularne syczenie. Jest to moment, kiedy należy zmniejszyć moc źródła ciepła i zacząć odliczać czas gotowania podany w przepisie.
Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu.