SZYBKOWAR 7 litrowy z DNEM AKUTERMICZNYM wykonany z wysokiej jakości polerowanej stali chromowo-niklowej. Stal szlachetna z której wykonany jest szybkowar jest nierdzewna, kwasoodporna, wytrzymała i długowieczna. Zastosowany materiał jest nie tyko najlepszy z możliwych, ale także świetnie się prezentuje i jest wyjątkowo łatwy w czyszczeniu. Pokrywy oraz część zewnętrzna polerowaną na wysoki połysk, wnętrze naczynia estetycznie matowane. Aluminiowe, potrójne dno akutermiczne (5mm) gwarantuje możliwie najlepszy rozdział i magazynowanie ciepła. Opatentowana kompozycja warstw specjalnego stopu aluminium oraz wysokogatunkowej stali szlachetnej doskonale przewodzi i akumuluje ciepło, a także odpowiednio zabezpiecza gotowane potrawy przed przypaleniem oraz naczynie przed zużyciem. Aluminiowe i precyzyjnie szlifowane dno garnka pobiera błyskawicznie już najmniejszą ilość energii, która jest rozdzielana równomiernie na całą powierzchnię dna garnka i tam magazynowana. Te cechy zapewniają optymalne przewodzenie, podział i magazynowanie ciepła. Szybkowar wyposażony jest w nowoczesne, zgrzewane uchwyty oraz zawór ciśnieniowy. Garnek jest przystosowany do delikatnego, łagodnego gotowania z małą ilością wody oraz można go używać na wszystkich rodzajach kuchenek, a także czyścić w zmywarce. Szybkowar posiada wiele zalet. Przyspiesza proces gotowania co pozwala na oszczędność czasu i energii oraz zmniejsza ilość substancji wymywanych z potraw. Można go myć w zmywarce. Potrawy zachowują lepsze wartości odżywcze, gdyż składniki nie uciekają z parą, jak to ma miejsce w zwykłym garnku. Szybkowar to przede wszystkim szybkie i zdrowie gotowanie ale również prostota w przygotowywaniu posiłków oraz oszczędność czasu i energii potrzebnej do przygotowania potraw.
Wszystkie szybkowary marki GORGEL są wykonane ze stali nierdzewnej 18/10. Dzięki swym właściwościom jest najlepszym przewodnikiem ciepła, zatrzymuje o wiele mniej bakterii od tradycyjnych naczyń i nie wchłania zapachów, gwarantuje najwyższe bezpieczeństwo w kontakcie z żywnością i jest wyjątkowo trwała. Szybkowar firmy GORGEL zaopatrzony jest w dwa zawory o różnym przeznaczeniu. Zawór wylotowy pary - utrzymuje wymagane ciśnienie wewnątrz szybkowaru i w miarę jego wzrostu opuszcza parę na zewnątrz. Zawór bezpieczeństwa działa tylko w przypadku awaryjnym: np. zablokowanie zaworu wylotowego kamieniem wapiennym. W szybkowarach GORGEL stosujemy gotowanie ciśnieniowe. Ma ono ogromną przewagę nad tradycyjnym, ponieważ skraca czas przyrządzania posiłków o około 75%. Potrawy przygotowane w szybkowarze niejednokrotnie przewyższają smakiem posiłki przygotowane metoda tradycyjna np. ryby lub ryż osiągają znakomity smak nieosiągalny przy tradycyjnym gotowaniu. Przy niewielkiej wprawie można używać szybkowaru do codziennego przygotowywania posiłków. W szybkowarze w prosty sposób można przygotować potrawy dietetyczne, bez użycia tłuszczu.
Materiał Stal nierdzewna T430 0,60mm
Pojemność maksymalna 7,0L
Pojemność robocza 5,0L
Ciśnienie robocze 55kPa
Średnica dna (na styku z płytą grzewczą) 18,5 cm
Średnica maksymalna (w najszerszym miejscu nie licząc rączek) 21,5 cm
Wysokość garnka (bez pokrywy szybkowara) 20cm
Wysokość całkowita (razam z pokrywą i uchwytem) 27cm
Stan Fabrycznie nowy
Opakowanie Oryginalne pudełko producenta
Grubość dna: 4,30mm
Waga 1,95kg
Gotowanie pod ciśnieniem:
• polega na szczelnym zamknięciu garnka, następuje wtedy wzrost ciśnienia do bezpiecznego, kontrolowanego poziomu, wzrasta temperatura wrzenia wody, a co za tym idzie również temperatura gotowania,
• ma wpływ na żywność – nasyca jej smak, jedzenie zachowuje wartości odżywcze, kolor, konsystencję oraz gotowanie odbywa się znacznie szybciej (około 4 razy szybciej niż normalnie).
• Szybkowary gotują w temperaturze 122° Celsjusza (250 F) pod ciśnieniem, to 15 funtów na cal kwadratowy (psi) co odpowiada 1kg na 1cm kwadratowy
Zalety gotowania pod ciśnieniem
- oszczędność
szybkowary gotują w temperaturze 122°C przez co zmniejsza się zużycie gazu lub prądu o ponad połowę! Oszczędzamy również wodę a czas gotowania skraca się nawet do 70% w porównaniu z tradycyjnym gotowaniem w zwykłych garnkach.
- zdrowie
niektóre mikroorganizmy „giną” dopiero w temperaturze 122°C (temperatura stosowana do sterylizacji), a wybrane białka i witaminy zostają lepiej zachowane w porównaniu z gotowaniem tradycyjnym. Dodatkowo dzięki skróconemu okresowi przygotowywania potraw można np. „zaoszczędzić” do 75% witaminy C, kiedy w tradycyjnych garnkach pozostaje jej po ugotowaniu zaledwie od 15 do 25%.
- smak
zdaniem wielu smakoszy gotowanie w szybkowarze pozwala lepiej zachować naturalny smak produktów, są one bowiem gotowane krócej, a ich aromat nie ulatnia się wraz z uciekającą parą.
- komfort
użycie szybkowaru zdecydowanie redukuje zapachy wypełniające kuchnię i jej otoczenie podczas procesu gotowania. - dieta gotowanie na parze jest idealne dla diety niskokalorycznej oraz diety o niskiej zawartości tłuszczu. Im wyższa temperatura podczas gotowania, tym jedzenie jest bardziej sterylne.