SZPROT W SOSIE POMIDOROWYM FIRMY GRAAL 195G
Doskonały smak i aromat świeżej ryby , zamknięty w wygodnym opakowaniu posiadającym otwieracz dzięki , któremu zawsze i wszędzie będziesz w stanie cieszyć się smakiem świeżego szprota - gdziekolwiek będziesz. Produkt firmy GRAAL jest łatwy i wygodny w przechowywaniu oraz w transporcie nawet w bardzo wymagających warunkach. Dzięki temu z cała pewnością, śmiało można go zabrać na piesze wędrówki w terenie , wycieczki rowerowe czy do pracy lub na weekendowe wędkowanie . Pamiętaj ,że w takich sytuacjach zawsze warto mieć przy sobie mała łyżeczkę dzięki ,której będziesz mieć szanse delektować się niepowtarzalnym smakiem świeżego szprota w pomidorach.
WARTOŚC ODŻYWCZA w 100G PRODUKTU
- wartość energetyczna - 458 KJ / 109 kcal \
- tluszcz - 4,3g w tym kwasy tłuszczowe
- *nasycone 1,6g
- *jednonienasycone 2,3g
- *wielonienasycone 0,3g
-weglowodany - 5,6g
-cukry - 4,1g
-białko - 12g
-sól - 1,4g
-witamina D - 13 up (260%)
-witaminy B12 - 12up (245%)
-kwasy Omega 3
DOSKONAŁE ŻRÓDLO KWASÓW OMEGA oraz WITAMIN z grupy D i B12
SZPROT W SOSIE POMIDOROWYM
195G GRAAL
SKLADNIKI PRODUKTU
- szprot 60% złowione w morzu - Północno Wschodnim Atlantyk lub Morzu Bałtyckim
- narzedzie połowowe - wloki palegiczne OTM
- cukier, olej rzepakowy, skrobia modyfikowana
- ocet spirytusowy , pomidory w proszku
- cebula suszona
- przyprawy -pieprz, ziele angielskie , pietruszka
- seler, goździki oraz chilli , przyprawy
- sos pomidorowy 40% - woda koncentrat pomidorowy 10%
- guma ksantanowa , guar, guma oraz ekstrat papryki
- moze zawierac gluten , gorczyce ,mleko , jaja , soje
Naturalne środowisko życia szprota to Morze Bałtyckie
***CIEKAWOSTKI***
Występuje we wschodniej części Oceanu Atlantyckiego i morzach Europy: Morzu Północnym, Bałtyckim i w północnych rejonach Morza Śródziemnego i Czarnego.
Osiąga długość, w zależności od środowiska i podgatunku, od 10 do 20 cm. Wyglądem bardzo przypomina młodego śledzia. Cechą odróżniającą jest szorstka krawędź brzucha. Ciało szprota jest pokryte srebrnymi łuskami, niebieskawymi na grzbiecie. Jako typowa drobna ryba pelagiczna, odżywia się zooplanktonem
Tarło odbywa wiosną i na początku lata. Samica składa do 40 000 ziaren ikry. Młode wykluwają się po 3–4 dniach. Larwy unoszą się w wodach
Szprot jest szeroko wykorzystywany w przetwórstwie rybnym. Zawartość tłuszczu w mięsie to około 12%, jest źródłem wielu witamin.
Połowy szprota (obok połowów śledzia i dorsza) należą do największych na Morzu Bałtyckim. Przed przełowieniem sięgały 150 000 – 250 000 ton rocznie.