Nie wierz w stereotypy na jego temat i poznaj go od innej strony
Szpinak doceniamy zazwyczaj dopiero wtedy, kiedy jesteśmy już dorośli i zyskujemy świadomość tego jak wartościowa jest to roślina. Zapominamy o legendach z dzieciństwa, które mówiły o jego odpychającym smaku, bo choć niewielu z nas miało możliwość aby go wtedy spróbować to czuliśmy do niego podświadomą niechęć.
Najlepiej smakuje w towarzystwie (głównie) nabiału i wtedy też w największym stopniu zachowuje swoje drogocenne właściwości. Szpinak pochodzi ze środkowowschodniej Azji, a w Europie poznano go w XIV wieku, po przywiezieniu z Persji. Dziś doceniany jest przez wielu smakoszy na całym świecie, a jego liście stają się doskonałym dodatkiem do potraw. Zarówno świeże, jak i delikatnie poddane obróbce termicznej.
Dlaczego warto spróbować zmielonego szpinaku?
Szpinak w takiej formie niezwykle łatwo włączyć do codziennego jadłospisu. Choć wielbiciele szpinaku nie powinni mieć najmniejszego problemu ze znalezieniem dla niego odpowiedniego przeznaczenia to nawet osoby stroniące dotąd od tej rośliny mogą używać go bez obaw. Nie zdominuje on potrawy i posiada szerokie zastosowanie w kuchni.
Doskonale sprawdzi się on zarówno w daniach wytrawnych, jak i ciastach, gdzie może pełnić funkcje naturalnego barwnika. W dodatku jego termin przydatności do spożycia jest o wiele dłuższy w odróżnieniu od świeżych liści, dzięki czemu możesz mieć go pod ręką zawsze wtedy gdy najdzie Cię ochota na roślinny akcent w ulubionych daniach.
Jak wykorzystać szpinak w proszku?
Szpinak możemy kupić zarówno w postaci liści jak i w formie proszku. W tak skondensowanej postaci doskonale sprawdzi się jako składnik wszelkich farszów na przykład do pierogów, uszek. Z powodzeniem może stać się również składnikiem ciasta naleśnikowego, dzięki czemu zyska ono intrygujący wygląd.
Będzie też świetną bazą sosów do mięsa lub kotlecików - nawet tych warzywnych. Dla osób, które cenią sobie wygodę może stać się elementem zastępujących posiłek owocowo-warzywnych koktajli spożywanych po treningu.
Cenisz swój czas? Postaw na szpinak mielony
Szpinak w takiej formie jest bardzo prosty i wygodny w użyciu. Wystarczy po prostu w odpowiedniej ilości dodać proszek do potrawy podczas jej przygotowywania albo posypać jej wierzch przed podaniem tuż przed podaniem jej do stołu.
Informacje dodatkowe:
- Skład towaru: 100% szpinak mielony.
- Kraj pochodzenia: Polska
- Forma: jednorodne
- Zastosowanie: do koktajli i smoothie, do sosów i marynat, do dań wegetariańskich i wegańskich
- Kształt: mielone
- Opis towaru: Dzięki swojej silnie skondensowanej postaci zachowuje cenne właściwości świeżej rośliny. Może być dodawany do wszelkich farszów na przykład do pierogów, uszek czy naleśników. Będzie też świetną bazą sosów do mięsa lub kotlecików - nawet tych warzywnych. To również doskonały dodatek do sałatek czy owocowo-warzywnych koktajli.
* UWAGA - zdjęcie / wizualizacja produktu może odbiegać od aktualnego wyglądu.
Poznaj nas!
Zapraszamy
#teamplanteon