Szpinak Matador
Szpinak matadormimo swej nazwy ma niewiele wspólnego z hiszpańskimi zawodami poskramiani byków. Bardzo dobrze znosi niskie temperatury blisko zera stopni Celsjusza. Można go siać zarówno wiosną, latem jak i jesienią. Szpinak ma w sobie bardzo dużo witamin i minerałów, szczególnie znany jest z dużej zawartości żelaza, ale zawiera również witaminę C.
Zalety:
- Odporny na niskie temperatury,
- szybkie zbiory,
- duża zawartość witamin,
- zbiory kilka razy do roku.
Ciekawostki:
- Mitem jest, że ma ogromne ilości żelaza, oczywiście ma go duże ilości, jednak mniejsze niż istnieje to w świadomości. Błąd wynika z pomyłki w badaniach w ubiegłym wieku.
- Jedzenie szpinaku może wpływać na zmniejszenie szansy na zachorowanie na raka piersi i raka prostaty.
Wysiew:
- Na początku kwietnia, wtedy zbiór następuje z końcem maja.
- W sierpniu na zbiór jesienny.
- Wymaga gleby wilgotnej i słonecznego stanowiska.