Szpinak LIO Shake, foods by Ann, 50g
Data ważności: 31.07.2018
Liofilizowany szpinak w proszku to swego rodzaju koncentrat, który posiada w przybliżeniu 10 razy większą zawartość witamin i minerałów niż jego świeży odpowiednik.
Szpinak to bogactwo witamin i minerałów, m.in.: potasu, witaminy K, witaminy A, karotenoidów i wielu innych. Jest źródłem magnezu, który ma duży wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego, obniża podatność na stres i wykazuje właściwości uspokajające. Zawiera również foliany, szczególnie polecane kobietom w ciąży. Liście szpinaku wykazują właściwości antynowotworowe i chronią przed miażdżycą. Jest to zasługa beta-karotenu, witaminy C oraz luteiny – znanych przeciwutleniaczy.
Sposób wykorzystania i dawkowanie:
Liofilizowane warzywa można dodawać do smoothies, kasz, napojów lub dań funkcjonalnych. Porcja wynosi od 1 do 2 łyżeczek (5-10 g).
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Kraj pochodzenia: Polska
Przybliżone wartości odżywcze w 100 g produktu
Wartość energetyczna: 1065 kJ / 256 kcal
Tłuszcz: 4,90 g
w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,50 g
Węglowodany: 4,90 g
w tym cukry: 2,50 g
Błonnik: 32,0 g
Białko: 32,0 g
Sól: 0,80 g