Szparagi Zielone
Szparagi białe pochodzą z odpowiednio osłonecznionych i wysuszonych terenów - dorastają przy niewielkich zasobach wodnych (niezbyt lubią się z wilgocią), które gwarantują im najbardziej komfortowe warunki. Właśnie dzięki temu mogą one być już po upływie krótkiego czasu wykorzystywane do przygotowywania atrakcyjnych potraw, skupiających się przede wszystkim na podkreślaniu ich smaku oraz indywidualnego charakteru. Bardzo dobrze sprawdzają się na przykład z bułką tartą czy kalafiorem, jednak możliwości ich zastosowania jest o wiele więcej, dzięki czemu na pewno znajdą Państwo wręcz idealny dla siebie sposób ich podawania.
Korzyści zdrowotne szparagów
Szparagi są pełne przeciwutleniaczy i mają właściwości przeciwzapalne. Są stosowane jako lekarstwo już od 2500 lat. Oprócz kwasu foliowego są ważnym źródłem potasu, błonnika, witaminy B6, witaminy A i C oraz tiaminy. Pomagają chronić serce, wspomagają trawienie i zmniejszają ryzyko raka.
1 szklanka szparagów zawiera 27 kalorii, 3 gramy błonnika i 70% zalecanego dziennego spożycia witaminy K. Ze względu na niską zawartość kalorii oraz bogate zasoby witamin i minerałów nadają się do wdrożenia do diety odchudzającej. Ale to nie wszystko...
Ważne źródło witaminy K
Witamina K jest podstawową substancją wpływającą na poprawną krzepliwość krwi. We współpracy z witaminą D pomaga w prawidłowym rozwoju kości, wzroście komórek i odnowie tkanek. Pozytywnie wpływa na organizm w przypadku osteoporozy – zmniejsza częstotliwość złamań – a także zapobiega zwężaniu tętnic.
Działanie przeciwzapalne i przeciwutleniające
Łagodzą przebieg typowych przewlekłych problemów zdrowotnych, w tym cukrzycy typu 2, stabilizują funkcjonowanie nerek, spowalniają proces starzenia i rozkładają wolne rodniki.
Naturalny środek moczopędny
Szparagi sprzyjają produkcji moczu i zapobiegają wzdęciom. Zwiększają wydalanie wody z organizmu, a w szczególności oczyszczają organizm z nadmiaru soli i płynów. Szparagi są bogate w aminokwas o nazwie asparagina i są stosowane jako „terapia irygacyjna” w celu zwiększenia produkcji moczu. Pomagają również zapobiegać tworzeniu się kamieni nerkowych.
Odżywienie układu pokarmowego
Zawierają związki probiotyczne i dawkę odżywczej inuliny, która nie rozkłada się w przewodzie pokarmowym, ale przechodzi od razu do okrężnicy, gdzie staje się źródłem pożywienia dla tak zwanych „dobrych” bakterii.
Pomoc w zajściu w ciążę
W szparagach znajduje się znaczna ilość kwasu foliowego, co jest szczególnie ważne dla kobiet w ciąży. Jego wysoka zawartość zmniejsza ryzyko wad cewy nerwowej u nienarodzonych dzieci.
Wartości Odżywcze
Wartość odżywcza szparagów nie różni się istotnie między odmianami o różnych kolorach. Wyjątek stanowią szparagi zielone, które są dużo bogatsze w składniki bioaktywne niż białe czy fioletowe.
Wartość odżywcza szparagów jest nieco inna dla ich różnych części:
główki,miękkiej łodygii zdrewniałej łodygi.
Główka i miękka łodyga zawierają więcej białka, cukrów ogółem i cukrów redukujących, a zdrewniała łodyga – więcej błonnika.
Szparagi zawierają dużo wapnia, potasu, magnezu i selenu. Są też bardzo dobrym źródłem kwasu foliowego – witaminy niezbędnej w ciąży do rozwoju cewy nerwowej płodu oraz do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Dieta w okresie przedkoncepcyjnym i w czasie ciąży powinna być bogata w kwas foliowy, dlatego szczególnie wtedy warto włączyć szparagi do codziennych posiłków.
Szparagi są ponadto bardzo istotnym źródłem witaminy Kkontrolującej funkcjonowanie naczyń krwionośnych, krzepliwość krwi i mineralizację kości.
Bardzo ciekawym zjawiskiem jest to, że białko szparagów zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne w fizjologicznych proporcjach. Jest to praktycznie niespotykane wśród roślin.
Waga netto: ok. 500 g
Obliczona wartość odżywcza Określenie w 100g w jednostce Wartość odżywcza (kJ) 75 375 Wartość odżywcza (kcal) 18 90 białko 1.9 9.5 tłuszcz 0.2 1 węglowodany 3.7 18.5