Szparag morski solny
Arthrocnemum glaucum
Jak wyglądam ?
Mam długie, grube i mięsiste jak soliród, ciemnozielone łodygi o niezwykłym, słonym smaku. Latem kwitnę na żółto.
Skąd pochodzę ?
Rosnę dziko na wybrzeżach Morza Śródziemnego.
W czym pomagam ?
Mogę pomóc w problemach żołądkowych, pobudzam apetyt, ułatwiam trawienie. Poleca się mnie w diecie bezsolnej.
Z czym mnie jeść ?
Drobno posiekane listki używane są w kuchni śródziemnomorskiej do sałatek. Można mnie jeść na surowo oraz w postaci zblanszowanej lub podsmażonej. Wchodzę w skład marynaty popularnej w Grecji i we Włoszech. Mogę zastępować sól w potrawach.
Gdzie mnie sadzić ?
Lubię miejsca słoneczne, glebę przepuszczalną. Można mnie podlewać co jakiś czas dosypując soli do wody aby wzmocnić smak.
- Mrozoodporność: do -5
- Wieloletniość: Wieloletnie
- Stanowisko: Pełne słońce
- Wysokość: do 40 cm
- Podlewanie: Delikatne
- Zastosowanie: Kuchnia śródziemnomorska, Prozdrowotne