JESTEŚMY SZKÓŁKĄ ROŚLIN JAGODOWYCH ZLOKALIZOWANĄ W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM. HISTORIA NASZEJ SZKÓŁKI SIĘGA ROKU 1984.

OD POCZĄTKU DZIAŁALNOŚCI SPECJALIZUJEMY SIĘ W PRODUKCJI ROŚLIN JAGODOWYCH. NASZYMI GŁÓWNYMI PRODUKTAMI SĄ SADZONKI:

  • BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
  • JAGODY KAMCZACKIEJ
  • ŻURAWINY
  • ŚWIDOŚLIWY
  • BORÓWKI NISKIEJ
  • BORÓWKI BRUSZNICY
  • MALINY
  • JEŻYNY
  • TRUSKAWKI

ŻURAWINA WIELKOOWOCOWA

Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ze względu na dużą plenność jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce. To niewysoka (do 30 cm) wieloletnia roślina wytwarzająca drobne, lekko płożące pędy, na których znajdują się owalne, błyszczące zimozielone liście. W czerwcu na roślinie pojawiają się różowe kwiaty na długich szypułkach. Jesienią roślina wykształca czerwone, kuliste owoce. Żurawina wielkoowocowa najlepiej plonuje na stanowiskach jasnych, dobrze naświetlonych. Powinna być uprawiana na glebach kwaśnych - optymalne jest podłoże torfowe. W czasie uprawy należy przede wszystkim dbać o to, aby podłoże było stale wilgotne - żurawina ma bowiem duże wymagania wodne, stosunkowo płytki system korzeniowy i źle reaguje na niedobór wody. Dodatkowo warto ściółkować glebę, aby ograniczyć wysychanie podłoża. Roślina jest odporna na mróz, choroby oraz szkodniki. Owoce żurawiny są cenioną przyprawą dodawaną przede wszystkim do mięs i sosów. Oprócz tego owoce nadają się do przyrządzania przetworów - konfitur, soków i nalewek. Są bogatym źródłem witamin C, B1, B2, błonnika, kwasów organicznych i soli mineralnych. Łatwo się przechowują. Są cenione ze względu na właściwości lecznicze - działają bakteriobójczo i antynowotworowo. Regularne picie soków z żurawiny zapobiega występowaniu miażdżycy i chorób układu krążenia.


 

Jagody kamczackie

SPRZEDAJEMY SADZONKI PIĘKNIE ROZKRZEWIONE, SILNE I ZDROWE.

Jagody kamczackie

 

  

Na tej aukcji możecie Państwo zakupić  ŻURAWINĘ WIELKOOWOCOWĄ

      

PILGRIM

Krzyżówka odmian "Prolific" i "McFarlin", otrzymana przez H.B.Baina w 1930 r.
Owocowanie:
odmiana bardzo plenna. Owoce dojrzewają w październiku. Dobrze się przechowują.
Owoce: owalne, duże (1,9 cm długości, 1,6 cm średnicy oraz masie 1,4-1,6 g), kwaskowate w smaku, bardzo aromatyczne. Skórka purpurowoczerwona z żółtym odcieniem przy szypułce, pokryta woskowym nalotem. Nie nadają się do spożycia na surowo, ale są doskonałe na wszelkiego rodzaju przetwory: soki, dżemy czy susz.
Krzew: silnie rosnąca krzewinka, dorastająca do 10-15 cm wysokości, ale pędy osiągają nawet do 1,8 długości. Liście średniej wielkości, skórzaste, ciemnozielone, zimotrwałe. W polskich warunkach klimatycznych zimuje dość dobrze.