JESTEŚMY SZKÓŁKĄ ROŚLIN JAGODOWYCH ZLOKALIZOWANĄ W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM. HISTORIA NASZEJ SZKÓŁKI SIĘGA ROKU 1984.
OD POCZĄTKU DZIAŁALNOŚCI SPECJALIZUJEMY SIĘ W PRODUKCJI ROŚLIN JAGODOWYCH. NASZYMI GŁÓWNYMI PRODUKTAMI SĄ SADZONKI:
- BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
- JAGODY KAMCZACKIEJ
- ŻURAWINY
- ŚWIDOŚLIWY
- BORÓWKI NISKIEJ
- BORÓWKI BRUSZNICY
- MALINY
- JEŻYNY
- TRUSKAWKI
SADZONKI ŻURAWINY WIELKOOWOCOWEJ
Żurawina wielkoowocowa (Vaccinium macrocarpon) należy do rodziny wrzosowatych (Ericaceae). Ze względu na dużą plenność jest uprawiana w wielu krajach na całym świecie, w tym w Polsce. To niewysoka (do 30 cm) wieloletnia roślina wytwarzającca drobne, lekko płożącce pędy, na których znajdując się owalne, błyszczącce zimozielone liście. W czerwcu na roślinie pojawiając się różowe kwiaty na długich szypułkach. Jesienią roślina wykształca czerwone, kuliste owoce. Żurawina wielkoowocowa najlepiej plonuje na stanowiskach jasnych, dobrze naświetlonych. Powinna być uprawiana na glebach kwaśnych - optymalne jest podłoże torfowe. W czasie uprawy należy przede wszystkim dbać o to, aby podłoże było stale wilgotne - żurawina ma bowiem duże wymagania wodne, stosunkowo płytki system korzeniowy i źle reaguje na niedobór wody. Dodatkowo warto ściółkować glebę, aby ograniczyć wysychanie podłoża. Roślina jest odporna na mróz, choroby oraz szkodnikiwoce. Owoce żurawiny są cenioną przyprawą dodawaną przede wszystkim do mięs i sosów. Oprócz tego owoce nadając się do przyrzącdzania przetworów - konfitur, soków i nalewek. Są bogatym źródłem witamin C, B1, B2, błonnika, kwasów organicznych i soli mineralnych. Łatwo się przechowując. Są cenione ze względu na właściwości lecznicze - działając bakteriobójczo i antynowotworowo. Regularne picie soków z żurawiny zapobiega występowaniu miażdżycy i chorób układu krącżenia.
PILGRIM
Krzyżówka odmian "Prolific" i "McFarlin", otrzymana przez H.B.Baina w 1930 r.
Owocowanie: odmiana bardzo plenna. Owoce dojrzewają w październiku. Dobrze się przechowują.
Owoce: owalne, duże (1,9 cm długości, 1,6 cm średnicy oraz masie 1,4-1,6 g), kwaskowate w smaku, bardzo aromatyczne. Skórka purpurowoczerwona z żółtym odcieniem przy szypułce, pokryta woskowym nalotem. Nie nadają się do spożycia na surowo, ale są doskonałe na wszelkiego rodzaju przetwory: soki, dżemy czy susz.
Krzew: silnie rosnąca krzewinka, dorastająca do 10-15 cm wysokości, ale pędy osiągają nawet do 1,8 długości. Liście średniej wielkości, skórzaste, ciemnozielone, zimotrwałe. W polskich warunkach klimatycznych zimuje dość dobrze.