JESTEŚMY SZKÓŁKĄ ROŚLIN JAGODOWYCH ZLOKALIZOWANĄ W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM. HISTORIA NASZEJ SZKÓŁKI SIĘGA ROKU 1984.

OD POCZĄTKU DZIAŁALNOŚCI SPECJALIZUJEMY SIĘ W PRODUKCJI ROŚLIN JAGODOWYCH. NASZYMI GŁÓWNYMI PRODUKTAMI SĄ SADZONKI:

  • BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
  • JAGODY KAMCZACKIEJ
  • ŻURAWINY
  • ŚWIDOŚLIWY
  • BORÓWKI NISKIEJ
  • BORÓWKI BRUSZNICY
  • MALINY
  • JEŻYNY
  • TRUSKAWKI

SADZONKI JAGODY KAMCZACKIEJ


Jagoda kamczacka znana jest także jako suchodrzew jadalny, czy suchodrzew siny. Jest ona długowiecznym krzewem owocowym, żyjącym do 35 lat, osiągającym wysokość 1,5-2 m i szerokość 1,5 m. Ten krzew jest bardzo wytrzymały na suszę i mróz, nie przemarza nawet przy -45°C. Rozkwita z początkiem kwietnia. Ma białozłotożółte kwiaty o długości ok. 1,5 cm. Jagody dojrzewają po kilku tygodniach, zwykle w końcu maja. Ich owoce są mięsiste, barwy niebiesko-fioletowej z woskowym nalotem, soczyste, smaczne, kwaśno-słodkie. Należy je zbierać kilka dni po wybarwieniu się, kilkakrotnie, ponieważ większość odmian ma tendencję do opadania. Jagody są źródłem biologicznie aktywnych substancji korzystnie wpływających na organizm człowieka, m.in. witaminy C i A oraz żelaza, jodu, miedzi. Mają właściwości ogólnie wzmacniające, antyseptyczne, wspomagające leczenie wielu chorób i odtruwające organizm ze związków metali ciężkich, pomocne są również przy leczeniu chorób układu krwionośnego. Napar z suszonych kwiatów działa hamująco na rozwój wirusów i bakterii, cenny jest, więc przy przeziębieniach, grypie i zapaleniach gardła. Są to przede wszystkim jednak owoce deserowe, równie dobrze nadające się na przetwory (soki, dżemy, konfitury), można je także suszyć i mrozić. W pełni owocowania zbiera się 2-6 kg jagód z krzaka w zależności od odmiany i warunków środowiskowych, a pierwszych owoców możemy spodziewać się już w pierwszym roku po posadzeniu. Jagoda ma niewielkie wymagania glebowe, ale lepiej owocuje na glebie starannie przygotowanej. Najlepiej czuje się na słonecznych stanowiskach (zacienione rośliny znacznie słabiej owocują), glebach żyznych, piaszczysto-gliniastych o słabo kwaśnym odczynie. Istotną uwagą odnośnie prawidłowego rozwoju owoców jest konieczność wysadzenia obok siebie przynajmniej dwóch odmian. Jeden krzak też zaowocuje, ale słabiej. Naturalnie zagęszczające się krzewy nie wymagają corocznego cięcia formującego przez pierwszych 5-6 lat uprawy. Zdarza się, iż pierwsze cięcie odmładzające przeprowadzamy dopiero po mniej-więcej 10 latach.

Jagody kamczackie

SPRZEDAJEMY SADZONKI MINIMALNEJ WYSOKOŚCI 50 CM, ROZKRZEWIONE, PRZYNAJMNIEJ
Z DWOMA SILNYMI PĘDAMI.


DLA NAS SADZONKI O WZROŚCIE 15 CM NIE NADAJĄ SIĘ DO SPRZEDANIA!!

Jagody kamczackie

Na tej aukcji możecie Państwo zakupić JAGODĘ KAMCZACKĄ:

 

 

STREŻEWCZANKA

 


 

 

Rosyjska odmiana, zarejestrowana w 2012 r.
Należy do odmian LICENCYJNYCH, czyli odmian zalecane przede wszystkim na plantacje towarowe. O dużo wyższej zawartości cukru, owoce kilkukrotnie większe od odmian popularnych. Dające nawet do 20 tona z hektara.

 Owocowanie:   dojrzewają równocześnie w 2 połowie czerwca, polecany zbiór ręczny; jagody nie osypują się.
Owoce: średnia masa 1,8 g (max 2,7 g), kształt szerokowrzecionowaty, ze słabym woskowym nalotem, przez co wydają się prawie czarne, skórka cienka, blizna poszypułkowa sucha, w pełni dojrzałe owoce są miękkie, w smaku lekko kwaskowe, owoce deserowe, polecane również do zamrażania, umieszczone są na końcach pędów, co ułatwia zbiór.
Krzew: wys. 1,8 m, szer. 1,5-1,8 m, silnie rosnący, pokrój luźny, średni plon z hektara: 8,2 t/ha (max 14,8 t/ha), najlepszymi zapylaczami dla tej odmiany są: Silginka, Vostorg, Jugana, Bakczarskij Velikan, Docz Velikana.