JESTEŚMY SZKÓŁKĄ ROŚLIN JAGODOWYCH ZLOKALIZOWANĄ W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM. HISTORIA NASZEJ SZKÓŁKI SIĘGA ROKU 1984.

OD POCZĄTKU DZIAŁALNOŚCI SPECJALIZUJEMY SIĘ W PRODUKCJI ROŚLIN JAGODOWYCH. NASZYMI GŁÓWNYMI PRODUKTAMI SĄ SADZONKI:

  • BORÓWKI AMERYKAŃSKIE
  • JAGODY KAMCZACKIE
  • ŻURAWINY
  • ŚWIDOŚLIWY
  • BORÓWKI NISKIE
  • BORÓWKI BRUSZNICE
  • MALINY
  • JEŻYNY
  • TRUSKAWKI

SADZONKI BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.
Borówka amerykańska chroni przed rakiem: Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że borówka amerykańska jest pomocna w profilaktyce nowotworowej. Borówka amerykańska poprawia wzrok: Witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Dodatnio działa na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie o zmierzchu. Borówka amerykańska a choroby przewodu pokarmowego: Owoce borówki amerykańskiej zawierają związki, które działają przeciwbiegunkowo oraz związki niszczące oporne na leki szkodliwe szczepy E. Coli. Borówka amerykańska w walce z chorobami serca: Fitoestrogeny i błonnik zawarte w borówce, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Substancje te spowalniają procesy miażdżycowy i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca. Borówka amerykańska opóźnia procesy starzenia: Duża zawartość antocyjanów sprawia, że zmiatane są wolne rodniki, co ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się organizmu. Osoby spożywające systematycznie owoce borówki amerykańskiej mają lepszą pamięć i kondycję fizyczną. Przetwarzanie borówek amerykańskich: Największą wartość odżywczą i smakową mają oczywiście owoce spożywane na surowo. Borówka amerykańska jest odporna na niskie temperatury, można więc ją z powodzeniem mrozić. Odmrożone owoce zachowują swoje walory smakowe i większość składników odżywczych. Suszone owoce borówki amerykańskiej zachowują już tylko 80 proc. swojej wartości. Poddane działaniu wysokich temperatur, np. gotowaniu, tracą większość wartości odżywczych.

Borówki Wysokie-Amerykańskie

SPRZEDAJEMY SADZONKI MINIMALNEJ WYSOKOŚCI 40 CM, ROZKRZEWIONE, PRZYNAJMNIEJ
Z DWOMA SILNYMI PĘDAMI.


DLA NAS SADZONKI O WZROŚCIE 15 CM NIE NADAJĄ SIĘ DO SPRZEDANIA!! 

Borówki amerykańskie

 Na tej aukcji możecie Państwo zakupić BORÓWKĘ WYSOKĄ


 
KAZPLISZKABorówka Kazimierz Pliszka
Polska odmiana prawnie chroniona, hodowca – śp. dr Kazimierza Pliszki.
Owocowanie: Początek okresu wegetacyjnego przypada na drugą dekadę kwietnia. Okres kwitnienia przypada na przełomie kwietnia i maja. Okres dojrzewania owoców przypada na pierwszą dekadę lipca. Większość owoców dojrzewa równocześnie, odmiana prawdopodobnie przydatna do zbioru mechanicznego.
 Owoce: Owoce deserowe, kuliste, ciemnoszafirowe, średniej wielkości, miąższ biały z antocyjanowymi naciekami, aromatyczne, bardzo smaczne, zebrane w zwarte grona, o małej tendencji do opadania. 
 Krzew: Krzew o średniej sile wzrostu, pędy sztywne, wzniesione. Gleba kwaśna o pH 3,5-4,5, Odporność na mrozy co najmniej -30°C