JESTEŚMY SZKÓŁKĄ ROŚLIN JAGODOWYCH ZLOKALIZOWANĄ W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM. HISTORIA NASZEJ SZKÓŁKI SIĘGA ROKU 1984.

OD POCZĄTKU DZIAŁALNOŚCI SPECJALIZUJEMY SIĘ W PRODUKCJI ROŚLIN JAGODOWYCH. NASZYMI GŁÓWNYMI PRODUKTAMI SĄ SADZONKI:

  • BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
  • JAGODY KAMCZACKIEJ
  • ŻURAWINY
  • ŚWIDOŚLIWY
  • BORÓWKI NISKIEJ
  • BORÓWKI BRUSZNICY
  • MALINY
  • JEŻYNY
  • TRUSKAWKI


SADZONKI BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ

Wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.
Borówka amerykańska chroni przed rakiem: Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że borówka amerykańska jest pomocna w profilaktyce nowotworowej. Borówka amerykańska poprawia wzrok: Witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Dodatnio działa na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie o zmierzchu. Borówka amerykańska a choroby przewodu pokarmowego: Owoce borówki amerykańskiej zawierają związki, które działają przeciwbiegunkowo oraz związki niszczące oporne na leki szkodliwe szczepy E. Coli. Borówka amerykańska w walce z chorobami serca: Fitoestrogeny i błonnik zawarte w borówce, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Substancje te spowalniają procesy miażdżycowy i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca. Borówka amerykańska opóźnia procesy starzenia: Duża zawartość antocyjanów sprawia, że zmiatane są wolne rodniki, co ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się organizmu. Osoby spożywające systematycznie owoce borówki amerykańskiej mają lepszą pamięć i kondycję fizyczną. Przetwarzanie borówek amerykańskich: Największą wartość odżywczą i smakową mają oczywiście owoce spożywane na surowo. Borówka amerykańska jest odporna na niskie temperatury, można więc ją z powodzeniem mrozić. Odmrożone owoce zachowują swoje walory smakowe i większość składników odżywczych. Suszone owoce borówki amerykańskiej zachowują już tylko 80 proc. swojej wartości. Poddane działaniu wysokich temperatur, np. gotowaniu, tracą większość wartości odżywczych.

Borówki Wysokie-Amerykańskie

SPRZEDAJEMY SADZONKI WYSOKOŚCI OD 40 DO 60 CM (W ZALEŻNOŚCI OD ODMIANY), ROZKRZEWIONE, PRZYNAJMNIEJ Z DWOMA SILNYMI PĘDAMI.

Borówki amerykańskie

 

 

Poniżej zamieszczamy opis odmiany

    

DENISE BLUE

Borówka Denise Blue

Owoce smaczne. Odmiana średnio-wczesna.
Owocowanie: Dojrzewa w sierpniu, bardzo plenna.
 Owoce: Owoce stosunkowo duże, smaczne, lekko kwaskowate. Dobrze znosi przechowywanie.
 Krzew: Krzew rośnie intensywnie, dorasta do ok. 1,5 - 1,8 m wysokości. Odporny na choroby grzybowe, m.in. antraknozę. Potrzebuje gleb próchniczych, kwaśnych o pH 3,5-4,5, odporność na mróz do -34 st C.