JESTEŚMY SZKÓŁKĄ ROŚLIN JAGODOWYCH ZLOKALIZOWANĄ W WOJEWÓDZTWIE ŁÓDZKIM. HISTORIA NASZEJ SZKÓŁKI SIĘGA ROKU 1984.
OD POCZĄTKU DZIAŁALNOŚCI SPECJALIZUJEMY SIĘ W PRODUKCJI ROŚLIN JAGODOWYCH. NASZYMI GŁÓWNYMI PRODUKTAMI SĄ SADZONKI:
- BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
- JAGODY KAMCZACKIEJ
- ŻURAWINY
- ŚWIDOŚLIWY
- BORÓWKI NISKIEJ
- BORÓWKI BRUSZNICY
- MALINY
- JEŻYNY
- TRUSKAWKI
![]()
SADZONKI BORÓWKI AMERYKAŃSKIEJ
Wartości odżywcze borówki amerykańskiej
Borówka amerykańska ma wysokie wartości odżywcze oraz potwierdzone przez liczne badania właściwości lecznicze. Jej owoce są bogatym źródłem witamin oraz makro- i mikroelementów. Zawierają witaminy A, B, C, E oraz PP, cynk, potas, selen, miedź, magnez, żelazo, wapń oraz bardzo dużą ilość antyoksydantów.
Ze względu na duże wartości odżywcze i niską kaloryczność, borówka amerykańska jest idealnym produktem dietetycznym. Jej owoce poprawiają wzrok, regulują trawienie, są pomocne w walce z miażdżycą oraz pasożytami jelitowymi u dzieci. Właściwości lecznicze borówki amerykańskiej trudno przecenić. Potwierdzono jej skuteczność w profilaktyce wielu schorzeń.
Borówka amerykańska chroni przed rakiem: Duża zawartość antyoksydantów i antocyjanów sprawia, że borówka amerykańska jest pomocna w profilaktyce nowotworowej. Borówka amerykańska poprawia wzrok: Witamina A jest antyoksydantem, który zwalcza wolne rodniki uszkadzające wzrok. Dodatnio działa na fotoreceptory oka, poprawiając prawidłowe widzenie o zmierzchu. Borówka amerykańska a choroby przewodu pokarmowego: Owoce borówki amerykańskiej zawierają związki, które działają przeciwbiegunkowo oraz związki niszczące oporne na leki szkodliwe szczepy E. Coli. Borówka amerykańska w walce z chorobami serca: Fitoestrogeny i błonnik zawarte w borówce, obniżają poziom złego cholesterolu (LDL) oraz zwiększają poziom dobrego cholesterolu (HDL). Substancje te spowalniają procesy miażdżycowy i zmniejszają ryzyko wystąpienie chorób serca. Borówka amerykańska opóźnia procesy starzenia: Duża zawartość antocyjanów sprawia, że zmiatane są wolne rodniki, co ma bezpośredni wpływ na proces starzenia się organizmu. Osoby spożywające systematycznie owoce borówki amerykańskiej mają lepszą pamięć i kondycję fizyczną. Przetwarzanie borówek amerykańskich: Największą wartość odżywczą i smakową mają oczywiście owoce spożywane na surowo. Borówka amerykańska jest odporna na niskie temperatury, można więc ją z powodzeniem mrozić. Odmrożone owoce zachowują swoje walory smakowe i większość składników odżywczych. Suszone owoce borówki amerykańskiej zachowują już tylko 80 proc. swojej wartości. Poddane działaniu wysokich temperatur, np. gotowaniu, tracą większość wartości odżywczych.
SPRZEDAJEMY SADZONKI WYSOKOŚCI OD 40 DO 60 CM (W ZALEŻNOŚCI OD ODMIANY), ROZKRZEWIONE, PRZYNAJMNIEJ Z DWOMA SILNYMI PĘDAMI.
Poniżej zamieszczamy opis odmiany
DENISE BLUE
Owocowanie: Dojrzewa w sierpniu, bardzo plenna.
Owoce: Owoce stosunkowo duże, smaczne, lekko kwaskowate. Dobrze znosi przechowywanie.
Krzew: Krzew rośnie intensywnie, dorasta do ok. 1,5 - 1,8 m wysokości. Odporny na choroby grzybowe, m.in. antraknozę. Potrzebuje gleb próchniczych, kwaśnych o pH 3,5-4,5, odporność na mróz do -34 st C.