SADZONKI ARONII
Właściwości zdrowotne aronii są nie do przecenienia - to antidotum na choroby cywilizacyjne: nadciśnienie, miażdżycę, nowotwory i schorzenia oczu. Robi się go z jagód aronii czarnoowocowej (Aronia melanocarpa), krzewu, któremu bardzo się spodobał europejski klimat. Aronia wspaniale rośnie i owocuje w Polsce - jesteśmy potentatem w uprawie tych krzewów. Pora na korzystanie z owoców aronii, które teraz, wczesną jesienią nadają się do zbioru.
Aronia zawiera dużo witaminy P. Witamina P to nic innego jak bioflawonoidy czyli substancje fitochemiczne występujące w roślinach. Kiedy zjadamy bioflawonoidy z owocami i warzywami biorą się do roboty także w naszym organizmie. Działają jak witaminy i są cennymi przeciwutleniaczami. W aronii są z tej rodziny następujące składniki: flawonoidy - rutyna i kwercetyna, katechiny, antocyjany i leukocyjany. Drużyna bardzo aktywna i skuteczna nie tylko w zwalczaniu wolnych rodników.
Oprócz bioflawonoidów aronia zawiera jeszcze witaminy: C, PP, B2, B9 (czyli kwas foliowy) oraz E. Bioflawonoidy poprawiają wchłanianie i działanie witaminy C, która z kolei wpływa korzystnie na działanie innego przeciwutleniacza - witaminy E. Brygada przeciwutleniaczy wspomaga siły obronne organizmu w ochronie komórek przed wolnymi rodnikami, które mogą powodować zmiany degeneracyjne oraz przyczyniać się do powstawania i rozwoju komórek rakowych. W aronii są także cenne makro- i mikroelementy: wapń, żelazo, miedź, molibden, mangan jod i bor potrzebne do tego, by prawidłowo przebiegały rozmaite procesy w organizmie.
Na tej aukcji możecie Państwo zakupić następujące odmiany ARONII:
- HUGIN
- NERO
- VIKING
Poniżej zamieszczamy opisy odmian:
HUGIN
Owocowanie: Kwiaty białe pojawiają się w połowie wiosny. Owocowanie na przełomie lipca i sierpnia
Owoce: czarne, kuliste, średnicy 1 cm, zebrane w luźne owocostany, chętnie zjadane przez ptaki.
Krzew: wysokości 1,5-2 m. Pokrój luźny, dobrze się rozkrzewia. Liście jesienią dekoracyjne - przebarwiają się na odcienie żółci i czerwieni. Atrakcyjne dla pszczół i motyli. Stanowisko słoneczne lub częściowo ocienione. Odporność na mrozy do -25°C.
NERO
Odmiana pochodząca z Niemiec.
Owocowanie: Kwitnie wiosną, wcześniej niż inne odmiany. Kwiaty białe z czerwonymi pręcikami. Owoce dojrzewają w sierpniu.
Owoce: duże (dwa razy większe niż u dzikich gatunków), błyszczące, czarne, zebrane w grona, długo pozostają na krzewach, dlatego mogą być zbierane w kilku etapach. Owoce atrakcyjne dla ptaków. Mają dużą zawartość witamin, zwłaszcza witaminy C, minerałów i antyoksydantów. Roślina uprawiana komercyjnie. Owoce szczególnie polecane na sok, a także do różnego rodzaju przetworów, jak: dżemy, galaretki i syropy.
Krzew: Pokrój kształtem zbliżony do wazy, rozkrzewia się już u podstawy. Krzew szybko rosnący, ale niższy od gatunku (dorasta do ok. 2 m wys.) i bardziej zwarty. Liście ciemne i błyszczące, jesienią atrakcyjne czerwonożółte przebarwienie. Odmiana przyciągająca pszczoły i motyle. Rośnie dobrze, zarówno na glebach lekko wilgotnych, jak i suchych. Stanowisko słoneczne lub półcieniste. Roślina sadownicza, dobra również do nasadzeń krajobrazowych (naturalistycznych, na żywopłoty, nasadzenia przeciwerozyjne). Mrozoodporność -37°C.
VIKING
Owocowanie: Czas zbiorów przypada na okres od sierpnia do października.
Owoce: czarne, duże, nawet do 1 cm długości, połyskujące, większe od owoców czarnej porzeczki, w smaku słodkawo-orzeźwiające. Owoce mogą być zbierane stopniowo, gdyż utrzymują się na krzewie stosunkowo długo bez oznak gnicia i przejrzewania.
Krzew: Krzew o wysokości 1,5-2 m, dość słabo rosnący. Ulistnienie od średnio do ciemnozielonego, błyszczące. Jest odmianą plenną. Polecana na stanowiska słoneczne lub częściowo zacienione.
Aronia jest rośliną bardzo tolerancyjną co do rodzaju gleby, odporną na szkodniki i choroby.
Mrozoodporność -30°C.