Na smak i aromat kawy wpływa szereg czynników m.in. jakość ziaren, stopień ich zmielenia, doza, temperatura i jakość wody oraz czystość i poprawne działanie ekspresu. Dlatego tak ważne są szkolenia, na których możesz poznać i zrozumieć jak przebiega proces parzenia kawy.
Pozwól nam poprowadzić się w podróży od ziarna do filiżanki przepysznej kawy.
PROGRAM SZKOLENIA:
a) TEORIA
- Co oznacza termin Specialty Coffee?
- Różnica pomiędzy Single Origin a Blend, Medium i Light Roast
- Jak odczytywać informacje z etykiety na kawie
- Świeżość ziaren oraz ich odpowiednie przechowywanie
- Podstawowe pojęcia w alternatywie : pour over, drip, imersja itd.
b) WARSZTATY
- Ćwiczenia sensoryczne : smak, aromat
- Urządzenia : Chemex, Aeropress, French Press, V60 i Syfon
- Różnice w stopniu zmielenia kawy
- Techniki zalewania. Jaki mają wpływ na ekstrakcję kawy?
DODATKOWO otrzymasz :
- dyplom ukończenia szkolenia
- materiały szkoleniowe w formacie PDF
- 250g kawy do dripa
MIEJSCE: Java Coffee Company, ul. Palisadowa 20/22, Warszawa
ILOŚĆ OSÓB : 1 do max.4
CZAS TRWANIA SZKOLENIA : 4 h
10:00 - 11:30 teoria
11:30 - 11:45 przerwa
11:45 - 14:00 warsztaty
*Cena szkolenia to koszt szkolenia dla 1 osoby
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z:
Łukasz Stępniak mob: +48 530 030 605
VOUCHERY NA SZKOLENIA WYSYŁAMY MAILOWO
Java Coffee to palarnia kawy i sklep z kawą online, który oferuje dostawy na terenie całego kraju. Asortyment skierowany jest zarówno do smakoszy-amatorów, jak i do baristów. Znawcy kawy z Java Coffee mają wieloletnie doświadczenie w wybieraniu ziaren najlepszej jakości, są one wypalane na miejscu w piecach rzemieślniczych.
Sklep z kawą online Java Coffee to nie tylko dostęp do gatunków kaw z segmentu Specialty. W ofercie znajdują się również akcesoria do parzenia kawy i herbaty, filtry, młynki, kubki czy napoje roślinne. Mimo iż jest to palarnia kawy, zamówić w niej można także wysokiego gatunku herbaty. Ponadto palarnia kawy w Warszawie oferuje szkolenia, podczas których kursanci dowiedzą się, jakie są różnice między Arabiką a Robustą, jakie są metody obróbki kawy, czym jest Specialty Coffee, jak czytać etykiety na kawie, jak zachować świeżość ziaren itp.