Dla kogo?
Zaskocz siebie i swoich gości kawą zaparzoną jak w najlepszym lokalu!
Jak zaparzyć intensywnie czarny napar albo klasyczne cappuccino w domu?
Cel szkolenia
Podczas szkolenia nauczysz się samodzielnie rozróżnić ziarno kawy dobrej jakości na tle innych, dowiesz się skąd się bierze naturalny smak w naparze oraz poprawnie zaparzysz domowe espresso, cappuccino, caffe latte oraz czarną kawę.
korzyści z udziału w szkoleniu
- zdobyta wiedza na temat pochodzenia ziarna kawy,
- poznanie sensoryki smakowej,
- praktyka parzenia czarnej kawy,
- umiejętne podgrzewanie i spienianie mleka,
- 250 gramów kawy ziarnistej do domu.
Szczegółowe informacje
Warsztaty Domowego Baristy składają się z dwóch części. Pierwsza - teoretyczna, jest skupiona na ziarnie kawy jako surowcu: skąd pochodzi, jaką drogę pokonuje zanim trafi do naszych rąk oraz dlaczego napar w kubku smakuje wyjątkowo. Opisuje budowę i działanie kawowych zaparzaczy, których będziemy używać.
W części praktycznej parzymy czarną kawę na różne sposoby, badamy różnice smakowe między nimi i pokazuję się jak kontrolować smak za pomocą różnych czynników.
Kolejnym etapem jest podgrzewanie mleka oraz spienianie go. Po opanowaniu tej umiejętności zaczniemy tworzyć wyjątkowe napary takie jak cappuccino czy caffe latte, tak, aby każdy mógł powtórzyć to w domowym zaciszu.
Forma szkolenia
Szkolenie odbywa się w palarni kawy, w której zajmuję się jej wypalaniem. Jest to wyjątkowa okazja, aby zobaczyć piec do wypalania kawy oraz poznać jego działanie. To niepowtarzalne miejsce za każdym razem zapewnia nam dostęp do świeżych ziaren kawy, które wyzwolą niepowtarzalny aromat.
Ilość osób biorących udział w szkoleniu: 1-3. Mała liczebność grupy sprawia, że efektywność warsztatów jest wysoka i pozwala na wymianę uwag i doświadczeń kawowych, co zawsze powoduje poszerzenie horyzontów naszej wiedzy.