Na smak i aromat kawy wpływa szereg czynników m.in. jakość ziaren, stopień ich zmielenia, doza, temperatura i jakość wody oraz czystość i poprawne działanie ekspresu. Dlatego tak ważne są szkolenia, na których możesz poznać i zrozumieć jak przebiega proces parzenia kawy.
Pozwól nam poprowadzić się w podróży od ziarna do filiżanki przepysznej kawy.
ZAKRES SZKOLENIA:
DZIEŃ 1
- Droga kawy od plantacji do filiżanki
- Kawy jednorodne vs. mieszanki
- Specialty Coffee - co oznacza?
- Świeżość kawy – wpływ na ocenę sensoryczną
- Stopień wypalania ziaren – co się za tym kryje?
- Espresso – test wizualno-sensoryczny
- Słodki, kwaśny, słony, gorzki – test sensoryczny
- Aromaty - ćwiczenia sensoryczne
DZIEŃ 2
- Woda - dobra woda = dobra kawa
- Cupping, triangulacja - jak prawidłowo przygotować i przeprowadzić cupping wg. standardów SCA
- Defekty - czym są i jaki mają wpływ na smak kawy?
- Alternatywne sposoby parzenia kawy
- Kluczowe czynniki wpływające na jakość i smak kawy przelewowej
- Stopnie ekstrakcji kaw przelewowych.
- %TDS i %Ekstrakcji
DODATKOWO otrzymasz :
- dyplom ukończenia szkolenia
- materiały szkoleniowe w formacie PDF
- 250g kawy
MIEJSCE: Java Coffee Company, ul. Palisadowa 20/22, Warszawa
ILOŚĆ OSÓB : 1 do max. 4
CZAS TRWANIA SZKOLENIA : 2 dni po 5 h
Cena szkolenia to koszt szkolenia dla 1 osoby.
W cenę wliczony jest lunch.
Chcesz dowiedzieć się więcej? Skontaktuj się z:
Łukasz Stępniak mob: +48 530 030 605
VOUCHERY NA SZKOLENIA WYSYŁAMY MAILOWO
Java Coffee to palarnia kawy i sklep z kawą online, który oferuje dostawy na terenie całego kraju. Asortyment skierowany jest zarówno do smakoszy-amatorów, jak i do baristów. Znawcy kawy z Java Coffee mają wieloletnie doświadczenie w wybieraniu ziaren najlepszej jakości, są one wypalane na miejscu w piecach rzemieślniczych.
Sklep z kawą online Java Coffee to nie tylko dostęp do gatunków kaw z segmentu Specialty. W ofercie znajdują się również akcesoria do parzenia kawy i herbaty, filtry, młynki, kubki czy napoje roślinne. Mimo iż jest to palarnia kawy, zamówić w niej można także wysokiego gatunku herbaty. Ponadto palarnia kawy w Warszawie oferuje szkolenia, podczas których kursanci dowiedzą się, jakie są różnice między Arabiką a Robustą, jakie są metody obróbki kawy, czym jest Specialty Coffee, jak czytać etykiety na kawie, jak zachować świeżość ziaren itp.