Szkoła cukiernictwa
100 przepisów szefa kuchni krok po kroku
Tłumacze: Pająk Zofia
Ilustracje: Platon d'Olivier
Wydawca: Jedność
Oprawa: Twarda
Format: 23.0x28.0cm
Liczba stron: 512
Rok wydania: 2019
ISBN: 978-83-8144-040-0
EAN: 9788381440400
Szefowie kuchni z prestiżowej szkoły gotowania Cordon Bleu prezentują ponad 100 przepisów cukierniczych zilustrowanych i objaśnionych krok po kroku. Jest to propozycja różnorodnych przepisów: od wielkich popularnych klasyków ciastkarstwa (typu ciasto opera czekoladowo-pistacjowe, ciasto Trzech Króli, tort szwarcwaldzki, placek z truskawkami, makaroniki z malinami itd.); poprzez łatwe, rodzinne przepisy (czekoladowe micuits, muffiny z mango i z czekoladą, gorące suflety waniliowe, tartę Tatin z jabłkami itd.); po przepisy innowacyjne (ptysie z yuzu i z czekoladą, kostki waniliowe z fiołkami krystalizowanymi, tartaletki czekoladowo-ślazowe, tort z aloesem i z poziomkami itd.). Pod koniec książki znajduje się opis przyborów cukierniczych i składników potrzebnych do przygotowania deserów oraz podstawowych ciast.
Wszystkie przepisy są zilustrowane, często towarzyszy im porada szefa kuchni.
Szkoła Cordon Bleu dzieli się wszystkimi sekretami cukierniczymi i Czytelnik naprawdę może zostać prawdziwym cukiernikiem.
Szkoła Cordon Bleu została założona w Paryżu w roku 1895. Z czasem powstała światowa sieć tych elitarnych szkół kształcących profesjonalistów i amatorów gotowania. Nauczycielami są tam laureaci wielkich, francuskich i międzynarodowych konkursów kulinarnych. Są pasjonatami gotowania i z chęcią przekazują swoją wiedzę i doświadczenie studentom z całego świata.
Słodko
Ottolenghi Yotam, Goh Helen
Wydawca: Filo
Oprawa: Twarda
Format: 20.0x28.0cm
Liczba stron: 368
Rok wydania: 2017
Ponad 110 przepisów na słodko od mistrza Yotama Ottolenghiego.
Słodko to zbiór pysznych wypieków, ciast i innych deserów, w których pierwszoplanową rolę grają charakterystyczne dla autora smaki i aromaty: fig, płatków róż, szafranu, kwiatu pomarańczy, anyżu, pistacji, migdałów i kardamonu. Każdy znajdzie tu przysmak dla siebie - proste ciasteczka, które rodzice mogą upiec z dziećmi, a także wykwintne torty i rolady, które rozpalą wyobraźnię wyrafinowanych miłośników słodyczy.
Ciasta
Ewa Wachowicz
Wydawnictwo: Promiss
Rok wydania: 2015
Oprawa: twarda
Liczba stron: 200
Format: 25.0 x 29.0 cm
Numer ISBN: 9788360169056
Kod paskowy (EAN): 9788360169056
Gwiazda programów kulinarnych oraz jurorka „Top Chef” umieściła w niej przepisy na najsmaczniejsze desery, ciasta, torty i inne słodkości
Jest to doskonała pozycja dla wszystkich fanów łakoci i gospodyń domowych. Nowa książka „Ciasta” Ewy Wachowicz to pozycja zarówno dla tych, którzy potrafią, jak i nie potrafią piec. Dla tych pierwszych będzie uzupełnieniem już zdobytej wiedzy o wypiekach, dla drugich środkiem do jej zdobywania.