SZCZYPIOREK CZOSNKOWY- Allium tuberosum
Nasiona szczypiorku czosnkowego są u nas rzadko spotykane, dlatego są bardzo drogie.
Należy do warzyw, które kiełkują bardzo wolno, ok. 10-15 dni, ale po zakończeniu kiełkowania daje niesamowity smak, zbliżony do czosnku, choć znacznie łagodniejszy.
Kiełki zawierają witaminy A, B, C i E, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, cynk, karoten, chlorofil, aminokwasy, pierwiastki śladowe, białko / 20% /.
Chińczycy uprawiają i używają tych kiełków do gotowania co najmniej 3000 lat (od dynastii Chou - 1027 pne do 256 pne). Ale jego popularność wykracza daleko poza Chiny. Japońscy kucharze nazywają szczypiorek czosnkowy "nira" i używają go najczęściej w potrawach mięsnych i z owocami morza.
Sposób domowej uprawy: Nasiona moczymy przez 8-12 godzin, następnie przenosimy do kiełkownicy i płuczemy 2-3 razy dziennie. Po 10-14 dniach kiełki są gotowe do spożycia. Do moczenia i płukania używamy letniej, uprzednio przegotowanej wody. Kiełki należy umyć przed spożyciem.
Licytujesz: 1 opakowanie nasion linii PRO ECONOMICAL SEEDS. Nasiona w oryginalnej torebce producenta, o sprawdzonej zdolności kiełkowania.
Waga: ok. 3g
Zdjęcie produktu z tej aukcji jest objęte prawami autorskimi.
Ponieważ wbrew pozorom kiełkowanie nie jest łatwą sztuką poniżej podajemy podstawową procedurę prawidłowego kiełkowania nasion, która mamy nadzieję pomoże naszym klientom uzyskać dorodne i smaczne kiełki wysokiej jakości.
1/ Pobranie odpowiedniej ilości nasion, sprawdzenie ich czystości, usunięcie takich elementów, jak kamyki, nasiona chwastów, połamane lub uszkodzone nasiona.
2/ Przepłukanie nasion.
3/ Namaczanie nasion przez odpowiednio długi czas w zależności od gatunku.
4/ Wstawienie nasion do pojemnika, odpowiednio częste przepłukiwanie, również w zależności od gatunku.
5/ Należy zadbać o to, aby nasiona nie psuły się i nie pleśniały. Dzieje się tak wtedy, gdy wsypiemy ich zbyt dużą ilość. Dlatego wsypujemy tylko jedną warstwę luźno rozłożonych nasion. Do namaczania i zraszania należy używać zawsze letniej, przegotowanej wody. Pleśń pojawia się również z powodu zbyt dużej wilgoci, lub zbyt wysokiej temperatury (albo i jedno i drugie), ponadto niektóre nasiona są trudniejsze w hodowli, dla ich skiełkowania z sukcesem, oprócz wiedzy niezbędne jest też odpowiednie doświadczenie, dlatego właśnie tak często poleca się lucernę lub rzodkiewkę na początek hodowli, jako rośliny kiełkujące dość łatwo.
Metody kiełkowania:
Hodowlę kiełków najlepiej zacząć od kiełkowania na sitku, ligninie lub wacie. Po nabraniu doświadczenia i wprawy można pokusić się o kiełkowanie w pojemnikach.
1/ Na sitku: łyżkę wypłukanych nasion pszenicy, jęczmienia lub owsa wysypujemy na plastikowe sitko. Do szklanki wlewamy letnia wodę, tak aby nasiona się z nią nie stykały. Wymieniamy wodę 1-2 razy dziennie. Kiełki są gotowe do spożycia po kilku dniach.
2/ Na ligninie lub wacie: metoda najlepsza dla rzodkiewki, rzeżuchy i lnu. Na talerzyku lub spodeczku kładziemy zwilżoną ligninę lub watę i rozsypujemy na nim równomiernie nasiona. Zraszamy 2-3 razy dziennie, tak aby podłoże nie wyschło. Po kilku dniach pojawiają się kiełki.
3/ Na gazie: metoda najlepsza dla cieciorki, soi oraz fasoli mung i adzuki. Nasiona najpierw moczymy w letniej wodzie przez ok. 12 godzin, następnie osączamy je i opłukujemy. Do dość szerokiego naczynia, np. słoika lub garnka, wlewamy letnią, przegotowaną wodę. Naczynie nakrywamy gazą mocując ją gumką wokół jego brzegów tak aby nie dotykała ona wody. Rozsypujemy nasiona, w taki sposób aby leżały na wilgotnej gazie, ale się nie moczyły. Po kilku dniach kiełki są gotowe do spożycia.
4/ W pojemniku: bardzo wygodna do kiełkowania nasion jest kiełkownica. Jest ona zbudowana z pięciu elementów.
a/ Pokrywka - gwarantuje stabilny, wilgotny klimat, także przy wahaniach temperatury.
b/ Szalki do kiełkowania – trzy duże szalki o średnicy 20cm. Można w nich poddawać kiełkowaniu jednocześnie trzy różne gatunki nasion albo kontynuować zbiory poprzez stopniowe wysiewanie nasion.
c/ Syfony odpływowe – zapewniają równomierny odpływ wody oraz regulują wilgotność.
d/ Wentylatory – w pokrywie i w poszczególnych szalkach przeznaczonych do kiełkowania nasion umieszczono po trzy wentylatory. Służą one do odprowadzania gazów i tlenu.
e/ Zbiornik wody – po nawodnieniu nadmiar wody gromadzi się w zbiorniku, może ona służyć do podlewania kwiatów.
Nasiona przeznaczone są tylko do uprawy amatorskiej.