Dlaczego szczękamy zębami?
Historyjki dla ciekawskich dzieci
Schütze Andrea
Wydawnictwo: Prószyński Media
ISBN: 978-83-8069-181-0
Format: 20.0x24.6cm
Liczba stron: 128
Oprawa: Twarda
Wydanie: 1, 2015 r.
Język: polski
Historyjki, które pozwolą dzieciom, odkryć niektóre tajemnice ludzkiego ciała.
Czy wiesz, że włożone do nosa ziarnko grochu może tam wykiełkować? Że ślina jest dla ludzkiego organizmu bardzo ważna?
Dlaczego woskowina w uszach musi być gorzka, skąd się biorą kozy w nosie i z jakiego powodu w czasie kataru nawet najlepszy przysmak smakuje jak wata?
Mały Tomek wkłada sobie do nosa mrożony zielony groszek, a jego starszy brat zastanawia się, czy ziarnko może tam wykiełkować. Mikołajek dostrzega kłaczek w pępku taty i próbuje dociec, skąd on się tam wziął. Lenka i jej tata odkrywają, dlaczego ślina jest tak ważna. Lila już wie, dlaczego bywa taka zła, a mały wampir Jaron z przykrością stwierdza, że w czasie kataru nie czuje smaku nawet najlepszego kisielu z czarnej porzeczki, polanego śluzem ze ślimaków.
W dziewiętnastu zabawnych, trzymających w napięciu i bardzo pomysłowych historyjkach znajdziecie odpowiedzi na te i wiele innych pytań dotyczących funkcjonowania naszego ciała. Książkę pięknie i dowcipnie zilustrowała Nina Hammerle.
Będąc dzieckiem, Andrea Sch?tze interesowała się praktycznie wszystkim. W końcu zdecydowała, że jej głównym i najważniejszym hobby będzie czytanie książek. Od czytania do pisania był tylko krok. Andrea zaczęła tworzyć książki dla dzieci i robi to do dzisiaj. Oprócz tego jest krawcową – ma nawet dyplom czeladnika, skończyła psychologię, ale niestety do tej pory nie nauczyła się pływać i nie zdobyła odznaki konika morskiego.
Nina Hammerle urodziła się w 1974 roku w Amsterdamie. Północny wiatr przywiał ją na południe Austrii do Tyrolu. Miała pięć lat, kiedy postanowiła, że w przyszłości będzie zajmowała się rysowaniem. Realizując dziecięce plany, ukończyła liceum plastyczne w Innsbrucku, a następnie Szkołę Grafiki i Projektowania w Linzu w Austrii. Dzisiaj najchętniej spędza czas nad farbami, kolorowymi wycinankami i literkami. Między innymi dlatego cieszy się, że może pracować jako ilustratorka książek.
Dlaczego mleko jest białe?
Historyjki dla ciekawskich dzieci
Orosz Susanne
Wydawnictwo: Prószyński Media
ISBN: 978-83-7839-755-7
Tłumaczenie: Sobolewska Mirosława
Format: 20.0x24.6cm
Liczba stron: 128
Oprawa: Twarda
Wydanie: 1, 2014 r.
Język: polski
Dlaczego ziemniaki rosną pod ziemią? Skąd się wzięły pomidory? Jak zrobić w domu pyszny makaron i biały ser? Co to jest miód? I co ma wspólnego lukier z aniołkami? Dlaczego mleko jest białe? Dlaczego można jeść pokrzywę? Na te i wiele innych pytań dotyczących podstawowych produktów spożywczych małe i duże łasuchy znajdą odpowiedzi w tej książce. Zabawne historyjki wyjaśniają, skąd biorą się produkty spożywcze, oraz są inspiracją do pierwszych samodzielnych prób w kuchni. Znakomita i inspirująca zabawa dla dzieci i dorosłych.
Susanne Orosz (ur. 1962) zajmuje się pisaniem książek dla dzieci i scenariuszy telewizyjnych. Mieszka w Hamburgu, uwielbia przygody i posiada czarny pas w aikido.
Yayo Kawamura urodziła się w Heilbronnie, a dzieciństwo spędziła w Tokio. Od 1989 roku mieszka z mężem, córką i synem w Berlinie. Studiowała projektowanie i grafikę, a od 2001 roku pracuje jako ilustratorka i grafik w różnych czasopismach oraz wydawnictwach, ilustrując książki dla dzieci i młodzieży.
[Kod produktu: uS4pOpomNpZPR8RRuBD+YA==]