Szczawik zajęczy. Oxalis sadzonka.
Listki szczawiku mają bardzo charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Kwaśny, przypominający limonkę z korzenną nutką, ale bez goryczki. Świeże listki można jeść prosto z krzaka, znakomicie gaszą pragnienie.
Wydawać by się mogło, że roślinka nie jest warta uwagi, ale jest przydatna do celów kulinarnych i leczniczych. Zawiera ogromne ilości witaminy C, z grupy B, żelazo, chlorofil, dobrze przyswajalny wapń. Cenne kwasy: szczawiowy, fumarowy, bursztynowy i cytrynowy.
Szczawik ma działanie moczopędne i chłodzące – przydatne w stanach gorączkowych. W medycynie ludowej znalazł zastosowanie:
w schorzeniach układu moczowego, krwotokach
stanach zapalnych nerek i pęcherza
leczeniu szkorbutu
w niestrawności, wymiotach i zatruciach
odtruwaniu – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa.
pomocniczo w leczeniu żółtaczki,
Na zdjęciu przykładowe sadzonki najwyższej jakości >>