Kolor kwiatów: Żółte
Typ rośliny: Jednoroczna
Pora Kwitnienia: IV, V, VI, VII
Stanowisko: półcieniste
Zastosowanie: tarasy, rabaty, obwódki rabat, w grupie, ogrody przydomowe, parki, zieleń miejska, pojemniki, balkony, kulinarne
Listki szczawiku mają bardzo charakterystyczny, niepowtarzalny smak. Kwaśny, przypominający limonkę z korzenną nutką, ale bez goryczki. Świeże listki można jeść prosto z krzaka, znakomicie gaszą pragnienie.
Wydawać by się mogło, że roślinka nie jest warta uwagi, ale jest przydatna do celów kulinarnych i leczniczych. Zawiera ogromne ilości witaminy C, z grupy B, żelazo, chlorofil, dobrze przyswajalny wapń. Cenne kwasy: szczawiowy, fumarowy, bursztynowy i cytrynowy.
Szczawik ma działanie moczopędne i chłodzące – przydatne w stanach gorączkowych. W medycynie ludowej znalazł zastosowanie:
w schorzeniach układu moczowego, krwotokach stanach zapalnych nerek i pęcherza leczeniu szkorbutu w niestrawności, wymiotach i zatruciach odtruwaniu – oczyszcza krew lepiej niż pokrzywa. pomocniczo w leczeniu żółtaczki,
Przykładowa sadzonka (rośliny mogą różnić się stadium rozwoju ) >