Szczaw Zielony
cena dotyczy kompletu z 10szt + 1 GRATIS
OPIS:
To popularna roślina w kuchni polskiej, z której oczywiście można przygotować zupę szczawiową.
Wykorzystuje się go też np. do sałatek, mięs czy jajecznicy (nabiera ona wtedy lekko kwaskowatego smaku). Można go również zaserwować jako przystawkę w połączeniu z np. camembertem czy kozim serem.
Dlaczego warto jeść szczaw?
- Świeże liście są bogate w witaminę C, fosfor, wapń i potas.
- Wspomaga leczenie przeziębień, grypy, zapalenia oskrzeli. Łagodzi katar oraz kaszel.
- Przyspiesza gojenie ran.
- Łagodzi stany zapalne.
- Używa się go wielu kosmetykach, gdyż pomaga w rozjaśnianiu przebarwień, ujędrnianiu oraz rozświetlaniu skóry, a także jest pomocny w walce z trądzikiem.
Pamiętać też trzeba o przeciwwskazaniach.
Oświadczam że zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Radu (UE) 2016/2031 z dnia 26 października 2016r. w sprawie środków ochronnych przeciwko agrofagom roślin zmieniającym rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady ( UE) nr 228/2013, ( UE) nr 228/2013, ( UE) nr 652/2014 i ( UE) nr 1143/2014 oraz uchylającym dyrektywy Rady 69/464/EWG, 74/647/EWG 93/85/EWG, 98/57/WE, 2000/29/WE, 2006/91/WE i 2007/33/W do każdej jednostki handlowej dołączony jest paszport roślin