Nadwyżki ogrodowe
Bylina z dużą rozetą okazałych liści, tolerancyjna na warunki - na obsadzenia słonecznych rabat w ogrodach wiejskich, romantycznych, naturalistycznych, preriowych, ziołowych, do suchych bukietów, prosta w uprawie, wieloletnia, mrozoodporna, kwitnie czerwiec – lipiec, osiągając wysokość przeciętnie od 50 do 120 cm., preferuje siedliska zasobne w azot, gleby wilgotne aż do bardzo podmokłych.
pożytek dla wielu owadów.
Jako ziele posiada wiele właściwości kosmetycznych, prozdrowotnych i leczniczych, używana już od starożytności w medycynie.
Uzupełnia organizm w wiele cennych składników, szczególnie w okresie wiosenno-zimowym - witamina C, tłuszcze, białka, duże ilości azotu, wapnia, fosforu, żelaza, sodu i manganu.
Tradycyjnie jest stosowany jako środek oczyszczający krew i odtruwający cały organizm, a w szczególności wątrobę, posiada właściwości antyoksydancyjne, zwiększa produkcję żółci, częstotliwość oddawania moczu, działa aktywizująco na cały układ pokarmowy, poprawia pracę żołądka, reguluje wydzielanie kwasów żołądkowych i żółci,działa pozytywnie na wątrobę, woreczek żółciowy i krwiobieg.
Jest pomocny przy problemach żołądkowo-jelitowych, niestrawności i biegunce, jako środek przeciwbiegunkowy dobrze się sprawdza również u dzieci.
Korzenie mogą być stosowane w chorobach reumatycznych, dolegliwości przewodu pokarmowego, jako środek ściągający w hemoroidach i w krwawieniach wewnętrznych w tym z płuc.
Napar ma działanie wzmacniające, pomaga przy bolesnych miesiączkach działając rozluźniająco i przeciwbólowo.
Napar z nasion i liści kobylaka jest niezwykle skuteczny przy ostrym zakażeniu bakteryjnym –czerwonce
Roślina hamuje rozwój drożdżaków i bakterii odpowiedzialnych za fermentację oraz procesy gnilne.
Wywar stosuje się do irygacji przy zapaleniu pochwy, prącia, moszny, świądu odbytu i hemoroidów, również do płukania jamy ustnej przy stanach zapalnych dziąseł i gardła.
Nasiona i liście wykazują działanie słabsze od korzenia ń.
Nadużywanie ziela prowadzi do przedawkowania, które może okazać się bardzo niebezpieczne.
Nie stosować u kobiet w ciąży ani karmiących piersią
Wedłud specjalistki w dziedziie zielarstwa, „Po zdrowie z ziołami” Stefania Korżawska, portalu Sekrety-Zdrowia.org, .Katedry i Zakładu Botaniki Farmaceutycznej Akademii Medycznej w Lublinie
Na anemię i niedokrwistość
Łyżkę korzenia kobylaka zalać szklanką wody, gotować 10 minut.
Pić 2 x dziennie po pół szklanki.
Syrop dla anemicznych dzieci
6 łyżek ziarenek kobylaku
10 drobno pokrojonych daktyli
2 łyżki rozdrobnionych owoców dzikiej róży
1 pokruszoną laska cynamonu
Składniki zalać 6 szklankami wody, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 10 minut, odstawić do naciągnięcia pod przykryciem przez godzinę, przecedzić, dodać miodu w stosunku 1/1, wymieszać, podgotować na małym ogniu 5 minut, gorący rozlać do butelek.
Stosować-3-4 razy dziennie po 1 łyżce rozcieńczone w 100ml wody.
Wywar na wymioty, biegunkę, zakażenia przewodu pokarmowego, niestrawność
3 łyżki ziarenek zalać 3 szklankami zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, podgrzewać na wolnym ogniu 2 minuty, odstawić do naciągnięcia pod przykryciem przez 15 minut, przecedzić, pić ciepły wywar przez cały dzień.
Dla dzieci użyć 3 łyżeczki ziarenek.
Do godziny po wypiciu pierwszej porcji wymioty powinny ustąpić, biegunka zmniejszy się lub ustanie.
Napar na wirusowe zakażenia przewodu pokarmowego, grypa żołądkowa, grypa jelitowa
1 łyżka ziarenek lub korzenia
1 łyżka nasion koper włoski
2 szklanki wody
Składniki zalać wodą, zagotować, odstawić do naciągnięcia pod przykryciem 15 minut, przecedzić, pić ciepły napar w ciągu dnia.
Stosowanie Zewnętrznie
Maść na zmiany skórne.
Garść brązowych ziarenek kobylaku,
garść świeżych liści babki lancetowatej
1 litr dobrego smalcu.
Składniki umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia, pozostawić na małym ogniu przez 30 minut, przecedzić, przelać do słoika, przechowywać w lodówce, smarować zmiany skórne.
Stosować na choroby skórne: łuszczyca, grzybica, atopowe zapalenie skóry, czyraki, trądzik, trudno gojące się rany, bóle kostno-mięśniowe, reumatyzm.
Płukanka na świeży oddech, stany zapalne
Garść liści zalać szklaną wrzątku, gotować 10 minut, przecedzić.
Płukać jamę ustną 2 razy dziennie, jak najdłużej przytrzymując płyn w ustach.
Płukanki z kobylaku i picie wywaru usuwają nieprzyjemny zapach z ust i żołądka.
30 nasion
Nasiona w torebce strunowej wielokrotnego użytku - Styl Zero Waste, żyjmy proekologicznie, szanujmy lasy.