Najlepiej spożyć przed końcem: 08.2022
Wystarczy dodać kilka składników aby wyczarować przepyszną szarlotkę.
Mieszanka w proszku do wypieku szarlotki z kremem budyniowym.
Na formę do pieczenia o średnicy 24 cm
Opakowanie zawiera:
- 250 g mieszanki do wypieku ciasta
- 123 g mieszanki do przyrządzenia kremu
Ciasto można podzielić na 16 porcji. 1 porcja = 130 g
Masa netto: 373 g
Sposób przygotowania
Dodaj:
- 50 g miękkiego masła lub margaryny
- 1 jajko
- 500 ml słodkiej śmietanki (min. 12% tł.)
- 5-6 jabłek (ok. 1 kg)
- 1/2 szklanki rodzynków (ok. 100 g) lub 4 łyżki dżemu
Wskazówki:
- Do ciasta najlepiej użyj kwaskowatych jabłek.
- Szarlotka pysznie smakuje na ciepło.
- Jeśli ciasto podajesz następnego dnia po upieczeniu, możesz podgrzać je przez 5 min w temp. 200°C.
- Przed pieczeniem możesz posypać krem budyniowy płatkami migdałowymi.
Składniki: mąka PSZENNA, cukier, skrobia, proszek do pieczenia (substancje spulchniające (difosforany, węglany sodu), maka PSZENNA), sól, aromaty, barwniki (karoteny).
Możliwa obecność MLEKA
Sposób przygotowania:
1. Ciasto
Mieszankę do ciasta wsyp do miski, dodaj miękkie masło lub margarynę oraz jajko. Zagnieć do uzyskania gładkiej konsystencji (jeśli będzie się kleić możesz oprószyć ciasto mąką). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj tłuszczem i posyp mąką, a następnie wyłóż ciastem, lekko podwyższając brzeg na wysokość ok. 2 cm.
2. Jabłka
Jabłka obierz, przetnij poziomo na połowy, wydrąż gniazdka i ułóż na cieście (powierzchnią przecinana do ciasta). Resztę jabłek pokrój na mniejsze kawałki i poukładaj w wolne miejsca. W środki jabłek nałóż rodzynki lub dżem. Piekarnik nagrzej do temp. 170°C (góra-dół, bez termoobiegu)
3. Krem budyniowy
Mieszankę do kremu rozmieszaj ze 100 ml śmietanki. Resztę śmietanki zagotuj, a następnie stopniowo dodawaj do niej rozrobiony krem. Całość gotuj przez ok. 30 sek. i rozłóż równomiernie na jabłkach.
4. Pieczenie
Ciasto włóż na środkowy poziom nagrzanego piekarnika.
Temperatura pieczenia: ok 170°C
Czas pieczenia: ok. 80-90 min
Zaraz po upieczeniu oddziel ciasto ostrym nożem od brzegów formy i wstaw jeszcze na 5 min do wyłączonego piekarnika. Następnie wyjmij i ostudź.
Smacznego!