Szałwia czerwona korzeń
Salvia miltiorrhiza
Producent: Nanga
Forma: korzeń mielony
Pojemność: 50g
Kraj pochodzenia: Chiny
Skład: Korzeń szałwii czerwonej 100%
Zalecany sposób użycia: Zaleca się stosować dawkę 400 – 500 mg 2 x na dzień.
Zdrowie: Zdrowe serce, Regulacja miesiączki, Mocna wątroba, Sprawne krążenie
Ostrzeżenia: nie stosować w ciąży
Szałwia czerwonokorzeniowa (Salvia miltiorrhiza) – w Chinach zwana Danshen, to roślina o wzniesionych pędach, owalnych liściach i fioletowych kwiatach. Posiada długie, czerwone korzenie o licznych rozgałęzieniach. Jej rodzimym obszarem występowania są Chiny i Japonia. Surowiec zielarski stanowią podziemne części rośliny, których najważniejszymi składnikami aktywnymi są: diterpeny oraz kwasy fenolowe. Szałwia czerwona zajmuje ważną pozycję w Tradycyjnej Medycynie Chińskiej, według której działa kojąco na serce, odżywia krew oraz wzmacnia wątrobowe meridiany. Wykorzystywana jest jako element kuracji dbających o prawidłową pracę układu sercowo-naczyniowego. Substancje aktywne obecne w korzeniach wpływają korzystnie na rytm serca, dbają o zdrowy przepływ krwi oraz sprzyjają utrzymaniu odpowiedniego ciśnienia tętniczego i cholesterolu w normie. Wyciągi z szałwii zalecane są przede wszystkim osobom pragnącym zadbać o układ krążenia, ale cieszą się one uznaniem także wśród kobiet ze względu na swój pozytywny wpływ na regularność cyklu miesiączkowego. Szałwię czerwoną można spożywać w postaci odwarów lub zdrowotnych nalewek.
Właściwości prozdrowotne:
- Wywiera korzystny wpływ na pracę serca.
- Wspiera prawidłowe krążenie krwi, pomaga utrzymać odpowiedni poziom ciśnienia tętniczego oraz cholesterol w normie.
- Dba o dobrą kondycję wątroby.