Przedmiotem aukcji jest syrop z liści orzecha włoskiego, rosnącego na terenie naszego gospodarstwa ekologicznego. Objętego kontrolą i badaniami gruntów. W jego skład wchodzi: 85% naparu z liści orzecha włoskiego wraz z wyciśniętym z nich sokiem, 10% cukru, sok z cytryny.
Właściwości lecznicze orzecha włoskiego znane były w starożytności. W Polsce orzech włoski zaczęto sadzić od XII wieku. Odwarem z liści nacierano bydło by chronić je przed kąsaniem owadów. Odwar z liści stosowano do leczenia krzywicy, cukrzycy, krwotoków, niszczenia pasożytów przewodu pokarmowego i innych dolegliwości. Powszechnie stosowanym lekiem przeciw biegunkom była nalewka z niedojrzałych owoców.
Współczesna medycyna potwierdziła szerokie działanie lecznicze preparatów z orzecha włoskiego. Posiadają one silne działanie bakteriobójcze w stosunku do paciorkowców, gronkowców, bakterii duru brzusznego, czerwonki i innych, często odpornych szczepów. Orzechy działają ściągająco na błony śluzowe, przeciwkrwotocznie, grzybobójczo, przeciwzapalnie, odtruwająco, poprawiają trawienie i przyswajanie pokarmów, obniżają ciśnienie i poziom cholesterolu w krwi.
Preparaty z orzecha włoskiego (napar z suszonych liści lub nalewka z owoców) stosuje się przy nieżytach przewodu pokarmowego, biegunce bakteryjnej, zatruciach, owrzodzeniach i krwawieniach w przewodzie pokarmowym, w profilaktyce cukrzycy oraz zewnętrznie do leczenia grzybicy, trądziku, zapaleń ropnych, nadmiernej potliwości stóp i żylaków.
Ze względu na brak jakichkolwiek ulepszaczy oraz środków chemicznych przy uprawie jak i przetwarzaniu, prosimy o przechowywanie naszych produktów w lodówce, bądź chłodnym miejscu.
Produkt pochodzi z gospodarstwa ekologicznego znajdującego się w północno-wschodniej Polsce - Mazurach, terenach czystych i dziewiczych. Członkowie rodziny od wielu lat zajmują się produkcją żywności ekologicznej. W 2016 roku otrzymali niżej zamieszczony certyfikat. Na terenie gospodarstwa nie są używane ŻADNE środki ochrony roślin czy nawozów sztucznych.