Syrop z karobu 250ml BIO
Syrop z karobu jest wytwarzany ze strąków drzewa szarańczynu i ma łagodny, słodki smak. Może być stosowany jako słodzik w ciastach, tahini, gorących i zimnych napojach, jogurtach, lodach i ryżu. Jest świetnym substytutem cukru. Jest bogaty w wapń (prawie trzykrotnie więcej niż mleko krowie - chleb świętojański zawiera 350mg na 100g w porównaniu do mleka zawierającego 120mg na 100g). Smak syropu może się różnić w zależności od odmiany szarańczyna, jednak zawsze ma niezmienne wartości odżywcze. Do produkcji używane są tylko owoce kreteńskie.
- Najlepiej spożyć przed: 01.09.2022
- Kraj pochodzenia: Grecja, Kreta
- Masa netto: 250ml / 350g
- Skład: *karob, woda / *certyfikowany produkt rolnictwa ekologicznego Rolnictwo EU
Wartość odżywcza w 100g
- wartość energetyczna: 1192kJ/285kcal
- tłuszcze <0,1g
- kwasy tłuszczowe: nasycone 0,0g;
- węglowodany 69,3g w tym cukry 35,6g
- błonnik 2,9g
- białka 2,1g
- sól 0,0g
Przechowywać w suchym i zacienionym miejscu w temperaturze pokojowej.
Produkty z karobu są: ekologiczne, bezglutenowe, bezkofeinowe, odpowiednie dla wegetarian i wegan, nie zawierają tłuszczów, soli, ani dodatku cukrów
Creta Carob to rodzinna firma powstała w 2006 roku, mieszcząca się na Krecie w małej wiosce Argyroupoli. Głównym jej celem jest produkcja różnych produktów spożywczych z organicznych strąków karobu.
"Karob, to zaginiony skarb Krety" stwierdza założyciel firmy Elias Manousakas.
Na Krecie drzewa szarańczynu rosną w suchych warunkach i trudnych glebach, które są naturalnie wolne od grzybów i szkodników. Nie stosuje się zatem żadnych oprysków środkami ochrony roślin. Przez pierwsze 15 lat drzewo nie owocuje, a w ciągu 50 lat dorasta do 15 m wysokości. Z takiego drzewa można zebrać około tony strąków. Zbiera się je w połowie września, rosnąc są zielonkawe, a dojrzewając ciemnieją i stają się błyszcząco brązowe. Każdy strąk zawiera ok. 15 nasion.