Syrop z granatu 500ml Chtoura
Jedną z cech, które charakteryzują melasę z granatu jest brak słodkości. Pomimo, że ma konsystencję syropu to nawet wersje z dodatkiem cukru nie są zbyt słodkie. Smak syropu jest lekko cierpki i lekko piżmowy, można go porównać ze smakiem wina. Dzięki temu jest nieocenionym składnikiem jeśli chcesz dodać trochę głębi i złożoności swoim potrawom. Przykładowe użycia:
- Dodatek do sosów sałatkowych – jeśli zależy nam na kwaskowatości możemy użyć go w zastępstwie lub jako dodatek do soku z cytryny lub octu.
- Dodatek do napojów – świetnie sprawdza się w bezalkoholowych drinkach jeśli nie chcemy, aby były za słodkie. Można również wymieszać odrobinę syropu z gazowaną wodą dzięki czemu otrzymamy orzeźwiający napój
- Dodatek do mięs – syrop z granatu jako składnik marynaty lub glazury świetnie uzupełni smak mięsa i nada kwaskowatości.
- Do warzyw - idealnie nadaje się do skropienia grilowanych lub pieczonych warzyw zarówno samodzielnie jak i wymieszany z oliwą
- Do śródziemnomorskich dipów takich jak baba ghannoush lub hummus
Składniki: Grenadyna, cukier, woda, kwas cytrynowy, sól, barwnik: karmel
Wartości odżywcze (w 100g):
- Kalorie 242 kcal
- Tłuszcz 0g
- Tłuszcze nasycone 0g
- Węglowodany 60g
- Cukier 57g
- Białko 0,7g
- Sól 0,8g