Syrop melasa z granatu 340 g Yaren
Jedną z cech, które charakteryzują melasę z granatu jest brak słodkości. Pomimo, że ma konsystencję syropu to nawet wersje z dodatkiem cukru nie są zbyt słodkie. Smak syropu z granatu jest lekko cierpki i lekko piżmowy, można go porównać ze smakiem wina. Dzięki temu jest nieocenionym składnikiem jeśli chcesz dodać trochę głębi i złożoności swoim potrawom.
Przykładowe użycia:
- Dodatek do sosów sałatkowych – jeśli zależy nam na kwaskowatości możemy użyć syrop z granatu w zastępstwie lub jako dodatek do soku z cytryny lub octu.
- Dodatek do napojów – syrop z granatu świetnie sprawdza się w bezalkoholowych drinkach jeśli nie chcemy, aby były za słodkie. Można również wymieszać odrobinę syropu z gazowaną wodą dzięki czemu otrzymamy orzeźwiający napój
- Dodatek do mięs – syrop z granatu jako składnik marynaty lub glazury świetnie uzupełni smak mięsa i nada kwaskowatości.
- Do warzyw - syrop z granatu idealnie nadaje się do skropienia grilowanych lub pieczonych warzyw zarówno samodzielnie jak i wymieszany z oliwą
- Do śródziemnomorskich dipów takich jak baba ghannoush lub hummus
Skład: 100% koncentrat z granatu
Waga: 340 g
Kraj pochodzenia: Turcja
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
- wartość energetyczna: 1207 kJ/284 kcal
- tłuszcz: 0 g, w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0 g
- węglowodany: 70,98 g, w tym cukry: 47,41 g
- białko: 0,9 g
- sól: 0 g