SYROP Z OWOCÓW GRANATU 680g
oryginalny turecki
--------------------------------------------------------------------------------------------
Nar ekşisi, czyli gęsta melasa z owoców granatu o słodko-kwaśnym smaku wytwarzana jest na południowym wschodzie Turcji. Do wyrobu wykorzystuje się specjalną odmianę owoców granatu, nazywaną cin narı, która uprawiana jest specjalnie z myślą o produkcji sosu.
W dawnych czasach do wyciskania soku ściągano całe rodziny. Jesienną porą rozpościerano ogromne płachty, na których rozkładano owoce. Uczestnicy spacerowali po nich wyciskając sok - podobnie jak we Francji odbywało się wyciskanie soku z winogron.
Turecki sos z owoców granatu używany jest najczęściej do dań mięsnych i sałatek, ponieważ idealnie podkreśla ich smak. W Europie często wykorzystuje się go również podczas przygotowania deserów, nadając im unikatowy i niepowtarzalny smak.
Sosu z granatu możemy użyć:
- jako przyprawę do sosów,
- do marynat mięsnych,
- do świeżej sałaty, surówek - doskonale pogłębi ich smak,
- bardzo dobrze komponuje się z przecierem pomidorowym. Jest doskonały do zupy pomidorowej.
- do ciast, naleśników, deserów,
- do herbaty zamiast cytryny.
Granat, owoc życia:
Wartości odżywcze owoców granatu przekładają się na jego pozytywny wpływ na organizm. Już przed tysiącami lat Hipokrates leczył granatem bóle żołądka, a w starożytnej Grecji, Rzymie, Indiach czy Armenii zwalczano z jego pomocą choroby pasożytnicze. W Starożytnym Egipcie oraz Grecji granat był uznawany za świętą roślinę – symbol miłości, małżeństwa i płodności, a królowa Kleopatra upatrywała w nich sekret swej urody.
Dziś wiemy, iż sok z owoców granatu:
- pomaga w zwalczaniu chorób serca i układu krążenia,
- łagodzi stany zapalne,
- zapobiega procesom starzenia,
- dzięki związkom przeciwutleniajacym, pomaga usunąć z organizmu wolne rodniki,
- działa zapobiegawczo wobec miażdżycy,
- przyczynia się m.in. do obniżenia ciśnienia skurczowego krwi oraz pomaga w unormowaniu poziomu trój glicerydów i cholesterolu LDL,
- może chronić przed niektórymi nowotworami takimi jak rak prostaty, piersi i jelita grubego. Właściwości ekstraktu z granatu nie ograniczają się jedynie do zapobiegania rozwojowi nowotworów, ale też mogą mieć hamujący wpływ na postęp choroby. Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Riverside pod kierownictwem dr Manueli Martins-Green wykazali, iż składniki (fenylopropanoidy, kwas hydrobenzoesowy, flawony i skoniugowane kwasy tłuszczowe) soku z granatów mogą blokować przerzuty komórek raka prostaty do kości. Natomiast Zespół badawczy z Ohio State University pod przewodnictwem Prof. Gary'ego Stoner'a odkrył, iż substancje chemiczne znajdujące się w owocu, odgrywają kluczową rolę w hamowaniu rozwoju nowotworu piersi.
- ma właściwości przeciwdrobnoustrojowe - pomaga walczyć z infekcjami bakteryjnymi i grzybiczymi,
- jest pomocny w zwalczaniu stanu zapalnego i bólu stawów,
- może wpływać korzystnie na pamięć, dlatego jest polecany w diecie osób starszych.
Składniki:
- syrop glukozowy,
- sok z granatu 10 %,
- regulator kwasowości – kwas cytrynowy,
- barwnik E150d,
- substancja konserwująca: sorbinian potasu.
Wartości odżywcze w 100 g:
- Wartość energetyczna: 1217 kJ / 290,9 kcal
- Węglowodany: 71,5 g
W tym cukry: 37,78 g
- Tłuszcz: 0,0 g
W tym kwasy tłuszczowe nasycone: 0,0 g
- Błonnik: 0,0 g
- Białko: 0,0 g
- Sól: 0,0 g
Czy wiesz, że...
... nazwa państwa Grenada pochodzi od hiszpańskiego słowa oznaczającego owoc granatowca?
... o roślinie tej wspomniano 30 razy w Biblii? Niektórzy badacze Biblii twierdzą, że zakazanym owocem w ogrodzie rajskim nie było jabłko, lecz granat.
... w Grecji w czasach starożytnych owoc był związany był z kultem Demeter, Hery i Afrodyty? Te boginie przedstawiano najczęściej z owocem granatu przy piersi. W Grecji do dzisiaj weselni goście sypią ziarna granatu pod nogi młodej parze, na znak szczęścia i pomyślności.
Wyprodukowano w Turcji.
Producent: Doganay
Dystrybutor: Skworcu Marek Skworc
Masa netto: 680g
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu, z dala od bezpośredniego światła słonecznego.
Po otwarciu przechowywać w lodówce.
Dobrze wstrząsnąć przed użyciem.