Róża damasceńska została przywieziona do Europy w XVIII w z Azji Mniejszej, gdzie stosowano ją w aromaterapii, przy nieżycie górnych dróg oddechowych. W Grecji syrop z płatków róży nazywany miodem różanym ma niepowtarzalny słodki kwiatowy aromat.
Syrop ten wyprodukowany jest z płatków róż. To czysty koncentrat, z którego w kilka chwil może powstać znakomity drink. Syrop różany znakomicie nadaje się do deserów mlecznych, z bitą śmietaną, do lodów i naleśników. Dodaj go też do owocowego nadzienia, wypiekając rogaliki i pączki. Dodany do wody mineralnej lub różnych soków pozwala uzyskać niezwykły egzotyczny smak napoju.
Dzika róża w syropie - Dodana do herbaty wzbogaci jej zapach i smak.
Składniki: ekstrakt z róży damasceńskiej 10%, syrop glukozowo-fruktozowy, cukier, kwas cytrynowy. Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Objętość netto: 170 ml
Wartość odżywcza w 100 g produktu: Wartość energetyczna: 945 kJ / 226 kcal. Tłuszcz: <0,2 g w tym kwasy tłuszczowe nasycone: < 0,1 g. Węglowodany: 56,0 g w tym cukry: 45,0 g. Białko: <0,38 g. Sól: <0,01 g.