Przedmiotem aukcji jest komplet dla hodowców bydła:
Sygnały
żywienia krów. Praktyczny poradnik żywienia krów mlecznych – jak produkować
zdrowo i wydajnie
plus
Choroby bydła podstawy diagnostyki i terapii
Tytuł |
Sygnały żywienia krów. Praktyczny poradnik żywienia krów mlecznych – jak
produkować zdrowo i wydajnie |
Autor |
Jan Hulsen, Dries Aerden |
Wydawca |
Apra |
Rok wydania |
2014 |
Liczba stron |
80 |
Wymiary |
205 x 265 mm |
Okładka |
miękka |
ISBN |
978-90-8740-178-8 |
Dobre żywienie to podstawa sukcesu Twojego gospodarstwa, nie tylko finansowego,
lecz również w kontekście produkcyjności, zdrowotności i płodności zwierząt. Czy
wiesz, że blisko 50% różnic w produkcji mleka pomiędzy gospodarstwami jest
warunkowanych składem dawki? A reszta zależy od takich czynników, jak warunki
utrzymania, zdrowotność zwierząt i zarządzanie nimi?
Sygnały żywienia odpowiadają na cztery praktyczne pytania, które stawia sobie
każdy producent bydła mlecznego:
1. Czym powinienem żywić i w jakiej ilości?
2. Jaki jest najlepszy sposób, aby zapewnić, że każde zwierzę otrzyma
odpowiednią dawkę?
3. Jak sprawdzić, że każde zwierzę pobiera właściwą dla siebie paszę i w
odpowiedniej ilości?
4. Jak wprowadzać poprawki i rozwiązywać konkretne problemy?
Ta książka zawiera mnóstwo praktycznych wskazówek i cennych porad dotyczących
istoty zdrowego i ekonomicznego żywienia. Czy wiesz, że krowa, która nie może
pobierać paszy razem z grupą, je szybciej i w efekcie mniej? Czy wiesz, że krowa
mleczna produkuje około 200 litrów śliny dziennie, a przez jej wymię przepływa
około 15 000 litrów krwi? I wreszcie, czy wiesz, że większość gospodarstw
preferuje niepodawanie paszy wcześnie rano?
Sygnały żywienia pokazują również, co możesz - jako producent bydła mlecznego
-zrobić, aby poprawić zarządzanie żywieniem, podając rzeczowe informacje,
krótkie objaśnienia i mnóstwo zdjęć prosto z gospodarstw.
Sygnały żywienia są częścią serii CowSignals, które to książki prezentują w
przystępny sposób niezwykle praktyczną wiedzę z zakresu chowu bydła mlecznego.
Spis treści:
Wprowadzenie: Potrzeby i zachowanie zwierząt związane z pobieraniem paszy 4
Potrzeby behawioralne 5
Pasza i trawienie u krów 6
Funkcje żwacza: mieszanie i pasaż treści 8
Trawienie paszy 10
Energia i białko napędzają fermentację 11
Spożycie paszy, produkcja mleka i pH żwacza 12
Odczyn (pH) żwacza 13
1: Pobieranie paszy 14
Optymalne pobranie paszy 15
Pobranie wody 16
Dużo czasu na pobranie paszy 17
Komfort pobierania paszy 18
Przestrzeń, odpoczynek i odprężenie 20
Chód i leżenie w komforcie 21
Stres cieplny 22
Wypas 23
1: Przechowywanie, załadunek i żywienie 24
Optymalne żywienie 25
Załadunek, mieszanie, żywienie 26
Załadunek paszowozu 27
Pomiary = wiedz, co naprawdę się dzieje 28
Monitorowanie i kalibracja 29
Stół paszowy 30
Wykorzystywanie sit paszowych 31
Zakiszanie 32
Optymalne wypasanie 34
3: Obliczanie dawki 36
Tempo fermentacji w żwaczu 37
Włókno 38
Interpretacja wyników analizy paszy 39
Ocena paszy objętościowej 40
Zasoby paszowe 42
Zarządzanie zasobami paszowymi 43
TMR - pełna dawka 44
PMR - częściowa dawka 45
Analiza paszy objętościowej - objaśnienia pojęć 46
4: Pomiary i zarządzanie z poziomu zwierzęcia 48
Rozpoznawanie i ograniczanie sortowania 50
Ocena indywidualnego pobrania paszy 51
Wypełnienie żwacza 52
Wypełnienie i czynność żwacza 53
Rozwiązywanie problemów - wprowadzanie ulepszeń 54
Wizualne badanie odchodów 55
Badanie konsystencji odchodów - kryteria oceny 56
Badanie strawności paszy - kryteria oceny 57
Przesiewanie kału - instrukcja 58
Schemat oceny przesianych odchodów 59
5: Zbieranie danych i zarządzanie są menadżerami 60
Pomiary i analiza zamiast zgadywania i spekulacji 61
Cel ekonomiczny: bilansowanie kosztów paszy 62
Cel: efektywne wykorzystanie paszy 63
Cel: produkcja mleka 64
Okres zasuszenia 66
Skuteczne zasuszenie i okres przejściowy 67
6: Problemy zdrowotne związane z żywieniem 68
Nieprawidłowe zachowania i żywienie 69
Ketoza i stłuszczenie wątroby 70
Gorączka mleczna 71
Zbyt duża produkcja kwasów w żwaczu 72
Lewo- lub prawostronne przemieszczenie trawieńca 73
Zarządzanie BCS 74
Status odżywienia, produkcyjność oraz płodność 75
Problemy z racicami 76
Niedobory lub nadwyżki składników mineralnych 77
Urazowe zapalenie czepca i osierdzia 78
Indeks 79
|
Choroby bydła podstawy diagnostyki i
terapii
Wydawnictwo: Apra
Autor: Michał Bednarski
Wydawca, rok wydania:
Apra – wetpress, 2015 dodruk
Liczba stron : 397
Oprawa i wymiary:
twarda, 180 x 245 mm
ISBN: 978-83-937817-0-6
|
Książka ta powstała z
myślą o praktykujących lekarzach weterynarii a także studentach medycyny
weterynaryjnej. Na każdym etapie pisania starałem się uwzględnić potrzeby i
problemy przed jakimi w codziennej pracy stają lekarze weterynarii, z
którymi mam przyjemność współpracować.
Mam nadzieję, że
książka będzie postrzegana przez czytelników jako istotna pomoc w pracy
zawodowej, a zawarte w niej informacje oraz, forma ich przedstawienia
sprawią, że zarówno lekarze weterynarii jak i studenci będą z przyjemnością
do niej powracać.
Książka ta stanowi
oryginalnie opracowane kompendium najnowszej wiedzy z zakresu rozpoznawania,
diagnozowania, leczenia i zwalczania wybranych, szczególnie ważnych dla
praktyki weterynaryjnej, chorób bydła. Warto przy tym podkreślić, że w
warstwie merytorycznej dedykowana jest ona głównie lekarzom weterynarii,
zwłaszcza praktykującym, ale stanowić też może cenne uzupełnienie
obowiązkowej lektury dla studentów weterynarii, a nie wykluczone, że
zainteresuje też pracowników nauki zajmujących się szeroko pojęta bujatryka.
Niekwestionowana duża
wartością książki, poza jej aktualna i przejrzyście podaną warstwą
merytoryczna, jest bardzo bogata autorska dokumentacja fotograficzna
zawierająca ponad 350, zrobionych w wysokiej rozdzielczości, kolorowych
zdjęć. Rzadko obecnie spotykana w weterynaryjnych opracowaniach
podręcznikowych dbałość o tak wyrafinowana szatę graficzna jest warta
podkreślenia. Ponadto, sposób prezentacji treści książki jest również
nietypowy, użyta bowiem nowoczesna forma, m.in. poprzez dodatkowe
przypomnienia i przytaczaniu najważniejszych fragmentów tekstu, ułatwia
czytelnikowi percepcje i zapamiętywanie najistotniejszych faktów. Oba te
elementy pozwalają łatwo śledzić tekst książki, a jej lektura jest
przyjemnością.
Książka zawiera
obowiązujące i aktualne, a także nowe elementy wiedzy z zakresu
występowania, rozpoznawania, diagnostyki laboratoryjnej, leczenia i
profilaktyki chorób bydła.
Całość opracowania
świadczy o dużej wiedzy teoretycznej i praktycznym doświadczeniu terenowym
autora, czego dowodem jest bogata dokumentacja fotograficzna przypadków, tym
cenniejsza, że stanowi materiał autorski.
Książka stanowi ważną
i oczekiwaną praktyczną formę zwartego opracowania rozległej problematyki
patologii w stadach bydła.
W treści:
Cielęta
Postępowanie z
cielęciem po urodzeniu
Biegunki cieląt
Postępowanie
Posocznica cieląt na
tle E. coli
Choroby układu
oddechowego
Układ oddechowy bydła
Postępowanie
diagnostyczne w przebiegu chorób układu oddechowego
Choroby układu
pokarmowego
Choroby jamy ustnej
Choroby kości szczęki
i żuchwy
Choroby gardła i
przełyku
Choroby przedżołądków
Choroby jelit
Diagnostyka chorób
przewodu pokarmowego bydła
Choroby
metaboliczne podstawy
Choroby metaboliczne
Monitorowanie zaburzeń
metabolicznych u krów mlecznych
Wybrane choroby
metaboliczne
Zaleganie u
krów/zespół zalegającej krowy
Choroby
zakaźne
Choroby
wymienia
Ronienia
Choroby
pasożytnicze
Choroby skóry
Choroby układu
ruchowego
Choroby układu
naczyniowo – sercowego
Choroby układu
moczowego
Choroby oczu
Choroby
centralnego układu nerwowego
Postępowanie w
nagłych przypadkach
|