Sycylia. Pascal Lajt
⭐⭐⭐⭐⭐
✅ Autor: Dominika Friedrich
✅ Wydawca: Pascal
✅ Oprawa: Miękka ze skrzydełkami
✅ Stron: 156
✅ Format: 188x115
✅ Wydanie: 1
✅ Waga: 214
✅ Rok: 2021
✅ ISBN: 978-83-8103-598-9
✅ EAN: 9788381035989
✅ Kod: 30719808 pl5%
Sycylia Skąd się wzięły czarne plaże? Jak przygotować się do wycieczki na Etnę? Co zjeść w locie? Jak uratować żółwia? Na mapie gastronomicznej Sycylii street food zajmuje szczególne miejsce. Wpisuje się w tradycję regionu, będąc alternatywą dla długich posiłków zarówno dla mieszkańców, jak i turystów odwiedzających tę część Włoch. Warto tu skorzystać z bogatej oferty pranzetti volanti (posiłków w locie) i stołować się na ulicy, w licznych rosticceriach, lokalach przy kioskach czy w smażalniach. Il cibo nelle mani to jedzenie na wynos w doskonałym wydaniu i wybornej oprawie. Wizytówką sycylijskiego street foodu jest pane con panele. Panelle to tradycyjne palermitańskie placuszki z mąki z ciecierzycy, smażone na oczach klientów, które można włożyć do świeżej bułki posypanej sezamem. W ofercie nie brakuje oczywiście najróżniejszych odmian pizzy oraz innych przysmaków serwowanych na zimno i ciepło o każdej porze dnia i nocy. Dominika Friedrich, autorka przewodnika oraz bloga Sycylia bocznymi drogami