Samo zdrowie!
Oskoła „italiAmo” jest pozyskiwana prosto z przydomowej brzeziny rosnącej w górach nad źródlanym potokiem!
Niniejsza aukcja dotyczy 1 butelki świeżego soku z brzozy (oskoły) z dodatkiem kawałków imbiru o pojemności 1,5 L.
UWAGA: Sok napełniamy do butelek zawsze świeży dzień przed wysyłką. Napój należy trzymać w ciemnym i chłodnym miejscu, najlepiej w lodówce. Nie należy syropu gotować. Można zamrażać. Po napoczęciu resztę soku trzeba zużyć w miarę szybko – w przeciągu 3-4 dni; później traci swoje właściwości.
Produkt w 100% bio – niepasteryzowany; jeśli w płynie pojawi się naturalna zawiesina, nie ma to żadnego wpływu na jej suplementarne właściwości, wystarczy tylko przed spożyciem lub wcieraniem/okładem wstrząsnąć.
Wartości odżywcze (100g produktu): energetyczna 22 kcal; węglowodany 5g; tłuszcze 0 g; białka 0 g; błonnik 0 g.
Charakterystyka:
Wzmianki o właściwościach leczniczych soku z brzozy (łac. betula) znaleźć można w średniowiecznych rękopisach – do dziś uważa się, że drzewa te wydzielają pozytywną energię, dlatego często sadzimy je w przydomowych ogrodach.
Od jakiegoś czasu naturalny sok z brzozy zaczął cieszyć się ogromną popularnością wśród osób prowadzących zdrowy styl życia.
Oskoła (dawna nazwa soku z brzozy pozyskiwanego wczesną wiosną – kwiecień-maj) jest płynem jasnym, biało-przeźroczystym, wyglądającym jak czysta woda. Zaraz po wysączeniu się z drzewa sok jest chłodny – od razu czuje się, że to napój ożywczy! Ma smak neutralny, ale bardzo przyjemny, właśnie źródlany, krystaliczny.
Świeży sok brzozowy po kilkunastu godzinach zmienia nieco barwę na delikatnie słomkową, a jego smak staje się minimalnie słodkawy.
Sok z brzozy należy pić schłodzony! Dla dorosłych i dzieci można na jego bazie tworzyć wyśmienite napoje ożywcze z dodatkami, bądź to pomniejszające jego naturalną słodkość (z miętą, imbirem, sokiem z czarnego bzu, cytryną lub limonką), bądź jeszcze podbijające jej moc (żurawiną, pomarańczą lub dolewając ekstraktów z malin czy jabłek).
Właściwości profilaktyczne i prozdrowotne:
Oskoła, określana niekiedy jako eliksir życia (działa przeciwbólowo i przeciwgorączkowo!), to w medycynie naturalnej znany od dawna środek (jako lek doustny lub kosmetyk do wcierania) zapobiegający wielu schorzeniom i pomagający w ich leczeniu. Poleca się go w okresie wzmożonych zachorowań na grypę i infekcje wirusowe podczas wiosennego i jesiennego przesilenia.
Sok z brzozy jest źródłem flawonoidów, saponin, garbników, żywic, witaminy C, witamin z grupy B, aminokwasów, wapnia, żelaza, potasu, miedzi oraz przeciwutleniaczy. Dzięki temu wykazuje szereg prozdrowotnych właściwości.
Duża dawka witaminy C oraz minerały wspomagają funkcjonowanie naszego układu immunologicznego. Ma działanie wzmacniające organizm, więc może być stosowany w celu szybszego powrotu do zdrowia po chorobach.
Zalecany jest przy leczeniu chorób nerek, układu krwionośnego, wrzodów żołądka, anemii, rwy kulszowej, jako płyn do wcierania na porost włosów, przeciwzmarszczkowy i antycelulitisowy.
Doskonały na odchudzanie: szklanka soku waży 230 g, zawiera zaledwie 51 kilokalorii i 12 gram węglowodanów, a resztę istotnych, niepożądanych w diecie składników, zero. W dietetyce uważany za bardzo przydatny i bezpieczny, bo przeciwdziała anemii.
Sok z brzozy wykazuje działanie moczopędne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, oczyszczające, napotne oraz łagodzące.
Usprawnia funkcjonowanie nerek, zapobiegając tworzeniu się w nich kamieni. Przydatny przy leczeniu kamicy oraz skazy moczanowej.
Stosowany systematycznie usuwa szkodliwe toksyny a także produkty uboczne przemiany materii. "Odtruwa organizm" i zapobiega tworzeniu się złogów.
Sok z brzozy można polecić osobom borykającym się z niedokrwistością; wspomaga funkcjonowanie układu krwionośnego. Profilaktyczne stosowanie soku z brzozy zapobiega zakrzepicy i chorobom niedokrwiennym serca (ma właściwości przeciwdziałania miażdżycy).
Wspomaga pracę wątroby: polecany jest dla osób stosujących dietę bogatą w tłuszcze nasycone oraz spożywających alkohol (dobry na kaca) i palących papierosy.
Łagodzi dokuczliwe dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, szczególnie wywołane przez wrzody żołądka.
Pomaga złagodzić dokuczliwe bóle reumatyczne, a szczególnie te związane z rwą kulszową.
Oskołę zaleca się przy problemach skórnych. Poprawia jej stan, łagodzi podrażnienia. Używany do okładów i przemywania przyśpiesza między innymi gojenie się ran. Może być także stosowany po urazach i kontuzjach np. w formie kompresów. Okłady można również stosować na trudno gojące się rany oraz zmiany grzybicze.
Zapobiega wczesnemu łysieniu. W przypadku włosów słabych, skłonnych do wypadania, mało puszystych i pozbawionych blasku, zaleca się płukankę z soku z brzozy. Stosuje się go do poprawy urody, pomaga uniknąć przebarwień, np. redukcji piegów.
Stosowanie
Pół szklanki soku brzozowego pić dwa razy dziennie; po miesiącu da się zazwyczaj zauważyć rezultaty, np. w postaci oczyszczania się organizmu z toksyn.
Można ją wykorzystywać jak tonik do przemywania skóry rano i wieczorem. Na twarzy woda brzozowa przyniesie efekt dopiero po systematycznym, kilkutygodniowym stosowaniu.
Poradnik
Jak pozyskać syrop brzozowy samodzielnie?
Do tego celu należy wybrać drzewo grubsze, co najmniej 10-letnie, które nie rośnie w sąsiedztwie ruchliwej drogi. Na wysokości około 40-50 cm od dołu pnia, z południowej strony (nasłonecznianej, bardziej żywotnej), wierci się dziurkę (maks. średnica 10 mm) o głębokości około 4-7 cm, wsadza tam np. rurkę (choćby cienką lub grubszą słomkę do drinków), na końcu której przymocowuje się naczynie (może to być butelka plastikowa). Sok pomału zlatuje do pojemnika (zazwyczaj kropla co 3 sek.; w nocy wolniej, co 5 sek.). W ten sposób można zebrać od 1,5 do nawet 5. litrów oskoły na dobę.
Bardzo ważne jest aby nie zostawiać brzozy, z której pozyskaliśmy sok, na pastwę losu; trzeba zrobić wszystko, aby wywiercony otwór nie spowodował zniszczeń w drzewie, a zatem powinno się usunąć z niej rurkę, zaklajstrować wylot lub zatkać go, np. drewienkiem czy żywicą albo innym preparatem do tego przeznaczonym.
Po owym zabiegu naprawczym przed latem, jeszcze wielokrotnie na wiosnę zostanie pozyskany syrop z takiego drzewa.